СТИЛ

АНАЛИЗА: Се намалува бројот на живорoдени деца – негативниот тренд тешко запирлив!

Само за една година, или во 2018 во однос на 2017 година бројот на живородени деца во земјава е намален за 421, а статистиките покажуваат дека овој тренд се одржува од 2014 година. Во исто време се намалува и бројот на запишани ученици во основното и во средното образование. Според …

Повеќе »

Во скопска зоолошка се гради живеалиштето за фламинга и пингвини

Во ЈУ „Зоолошка градина Скопје“ започна изградбата на живеалиштето за фламинга и пингвини. Ова живеалиште ќе се гради етапно, а според рокот на изградба се очекува фламингата да пристигнат во октомври, додека пак пингвините на пролет. Финансиите за живеалиштето ги обезбеди Град Скопје. Зоо Скопје конечно за првпат станува дом …

Повеќе »

Вчера 31 возач управувале возила со брзина поголема од дозволената

Во текот на изминатиот ден (14.08.2019 година) на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Скопје превземени се мерки и активности и констатирано е дека 31 возач управувале возила со брзина поголема од дозволената. Од сообраќај се исклучени 15 возачи од кои: пет возачи затоа што управувале возила под дејство на …

Повеќе »

МВР во текот на изминатиот ден санкционираше 50 пешаци

Во текот на изминатиот ден (13.08.2019) на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Скопје превземени се мерки и активности и констатирано е дека 21 возачи управувале возила со брзина поголема од дозволената. Од сообраќај се исклучени 19 возачи затоа што управувале возила без да се стекнат со право за управување …

Повеќе »

13 август е денот на леваците – Зошто тие се посебни луѓе?!

Порано имало многу предрасуди за луѓето што пишуват со лева рака. Ги врзувале со Сатаната, 25 пати се споменати во Библијата во негативен контекст, а тоа дури и било основа за развод во Јапонија во XX-от век. Треба да имате на ум дека леваците живеат во светот на деснаците, опкружени …

Повеќе »

Изминатиот викенд 121 возач управувале возила со брзина поголема од дозволената

Во текот на изминатите денови (09, 10 и 11.08.2019) на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Скопје превземени се мерки и активности и констатирано е дека 121 возач управувале возила со брзина поголема од дозволената. Од сообраќај се исклучени 78 возачи од кои: осум возачи затоа што управувале возило под …

Повеќе »

Градините во книги го разубавија Луксембург (Фото)

Вториот најголем град во Луксембург ја отвори уникатната уметничка изложба за летната сезона. КУЛТУРА.С, издание за 2019 година на Градината за скулптури беше отворена во Еш-сур-Алцкет, пишува порталот TheMayor.eu. Оваа градина е резултат на соработката помеѓу одделот за зелени простори на Еш Таун и луксембурскиот уметник Флоренс Хофман. Овој вид …

Повеќе »

Општина Кисела Вода со мерки за помош на граѓаните од високите температури

Општина Кисела Вода ги релизира добиените препораки од Владата на Република Северна Македонија врз база на податоците од метео-алармот на Управата за хидрометеоролошки работи, кои велат дека во следните седум дена почнувајќи од четврток 08.08.2019 година, сѐ до 14.08.2019 година, територијата на целата држава ќе биде зафатена од високи температури …

Повеќе »

МТСП:Прогласена портокалова фаза- се препорачува ослободување од работа на бремените жени и постарите лица

По прогласувањето на портокалова фаза на територијата на цела држава до 14 август годинава, поради топлотен бран, Министерството за труд и социјална политика ги повикува правните субјекти да ги почитуваат препораките од Министерството за здравство донесени врз основа на заклучоците на Комисијата за следење на ефектите од високите температури. Согласно …

Повеќе »