СТИЛ

КАРОЛИНА И МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА ВТОР ПАТ ЗАЕДНО: УШТЕ ДВА ФИНАЛНИ КОНЦЕРТИ НА 20 И 22-РИ ФЕВРУАРИ!

Каролина и Македонската филхармонија закажаат уште два финални концерти. Во соопштението испратено до медиумите од Авалон продукција изјавија: „Бидејќи двата концерта на Каролина и Македонската филхармонија се одамна распродадени и многу нејзини фанови се останати без влезници, би сакале да Ве информираме дека се одлучивме да се одржат уште два …

Повеќе »

Со средства од Програмата за рамномерен регионален развој во Крушево и во Демир Хисар цврстиот отпад ќе се собира и транспортира со специјализирани возила

Со средства од Програмата за рамномерен регионален развој на Министерство за локална самоуправа се обезбедени возила за собирање и транспорт на цврст отпад за општините Крушево и Демир Хисар во вредност од 100 илјади евра. Со десет илјади евра учествуваат и општините со сопствени средства. – Се пристапува кон решавање …

Повеќе »

Светската ѕвезда Андре Риу (André Rieu) на 6-ти јуни 2019-та, во Арена „Борис Трајковски“ во Скопје

Светската ѕвезда Андре Риу (André Rieu) е несомнено еден од најпопуларните интернационални музичари на нашето време. Насекаде прославен како современиот „крал на валцерот“ од Мексико до Австралија, Андре Риу свири во своја сопствена лига пред 600,000 публика годишно, надминувајќи ги дури и супер-ѕвездите како Бруно Марс, Еј-Си/Ди-Си или Риана. Во организација на …

Повеќе »

Градот Скопје ги укинува вонредните мерки за намалување на загадувањето меѓу кои e и бесплатниот јавен превоз

По добиените информации од Министерството за животна средина и просторно планирање дека среднодневните концентрации на ПМ10 честички во воздухот се под дефинираниот праг на алармирање од 200 µг/м3 и епизодата со зголемено загадување во текот на два последователни дена е прекината, Градот Скопје ги известува граѓаните дека денеска од 18 …

Повеќе »

МТСП: Започна тридневна обука за поддршка на независно живеење на лицата со попреченост

Во рамките на заедничкиот проект реализиран од четири агенции на Обединетите нации во државата (УНИЦЕФ, УНДП, UN Women и УНФПА) започна тродневна обука „Промена на парадигмата и придонес кон прифаќање на Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост“ наменета за околу 60 релевантни претставниците од владини институции, невладини организации …

Повеќе »

BТОРОТО ПОЛУГОДИЕ ЗАПОЧНУВА СО ПРОЧИСТУВАЧ ВО СЕКОЈА УЧИЛНИЦА

Во текот на изминатиот месец Градот Скопје во сите 23 средни училишта, во секоја училница, постави прочистувач на воздух, односно вкупно 572 прочистувачи. Овие прочистувачи ќе им овозможат на учениците наставата во второто полугодие од учебната 2018/2019 година да ја следат во простории со прочистен воздух, што е особено важно …

Повеќе »

Градот Скопје објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот

Согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на барање на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство, Градот Скопје објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот. Овие мерки се преземаат по добиеното известување од страна на Министерството за животна средина дека квалитетот на воздухот последователно …

Повеќе »

Поради високата загаденост во Скопје, Шилегов апелира рано наутро и доцна навечер да се избегнува долготрајна изложеност на отворено

По добиеното соопштение од Министерството за животна средина и просторно планирање за надминување на ПРАГОТ ЗА ИНФОРМИРАЊЕ каде вредноста на ПМ10 честичките во воздухот над 100 µg/m3 во текот на два последователни дена на минимум две мерни станици во Скопје, градоначалникот на Град Скопје ги објави следниве препораки до граѓаните: …

Повеќе »

Фестивалот со најбогатата програма на артисти од Македонија без никаква поддршка од град Скопје

Градоначалникот на Град Скопје врз основа на член 50 од Законот за локалната самоуправа (“Службен весник на РМ“ број 05/02), а во врска со Јавниот повик за доделување средства за финансирање програми и проекти од областа на културата од интерес на Град Скопје бр. 08-7817/1 од 07.09.2018 година, како и …

Повеќе »