ВЕСТИ

Состанок на Подсекторската група на МЗШВ за предлог Програмата за директни плаќања во земјоделството за 2019 година

Денеска во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа работен состанок на Подсекторските групи за новата предлог Програма за директни плаќања во земјоделството 2019 година. На состанокот присуствуваа 50-тина преставници од земјоделски здруженија, стопански комори, компании од агро-секторот и надлежните институции. Овој состанок се одржува со цел да слушнат …

Повеќе »

Cashback World едукација: Како да станете член на Cashback World

Сакате да пазарувате со предности и бројни придобивки? Сакате да добиете повеќе кај над 120.000 Трговски Партнери ширум целиот свет? Нема проблем! Сè што треба да направите е да се регистрирате во Cashback World и уште веднаш да започнете да профитирате. Постојат два многу едноставни и БЕСПЛАТНИ начини за регистрација …

Повеќе »

Од денес започнува програмата „Инкубатор денови на младинска уметничка култура“

Од денес започнува програмата „Инкубатор денови на младинска уметничка култура“ во организација на Интерарт културниот центар, која има за цел да придонесе за развојот на младинската уметничка сцена во Македонија. Инкубатор програмата за култура започна со реализација во февруари, 2018 година, со поддршка од Амбасадата на Швајцарија во Македонија. Како …

Повеќе »

Град Скопје ќе воведува дополнителна тарифа за наплата на такси превозот на патници ?

Советот на Град Скопје на денешната седница ќе расправа и за одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за авто-такси превоз на патници на подрачјето на Град Скопје, со која ќе се воведе дополнителна тарифа за наплата на такси превозот на патници согласно со последните измени во Законот за измени …

Повеќе »

Владата и подигна споменик на Есма Реџепова, но никој не ја забележа грешката на нејзиниот споменик

После цели две години од смртта на Есма Реџепова-Теодосиевска, нејзиното вечно почивалиште конечно доби споменик. Навистина е штета што посветата не е според стандардите на македонскиот литературен јазик, па всушност треба да стои Споменикот го подигНа Влада на РМ, а не подига како што е напишано сега. (Подигна -свршен глагол, …

Повеќе »

Која беше Љупка Арсова Џундевa?

Љупка Арсова Џундева секогаш со гордост истакнуваше дека припаѓа на втората генерација актери на некогашната Висока театарска школа, а со тоа е дел од создавањето на поновата историја на театарската уметност во Македонија. Нејзиниот ентузијазам и копнеж по театарската сцена, но и нежниот и милозвучен карактер, безвременска убавина, романтична појава …

Повеќе »

Преку проекти од програмата за Рурален развој парите од даноците повторно ги враќаме кај граѓаните

Управата за Јавни приходи и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот равој, денеска потпишаа Меморандум за соработка со цел за брза размена на податоци помеѓу двете финансиски институции. Меморандумот го потпишаа директорката на УЈП, Сања Лукаревска и директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски. Размената на податоците помеѓу двете институции …

Повеќе »

Премиерот Заев на конференција за борба против корупцијата: Не отстапуваме од нашата заложба за борба против корупцијата, казнивоста нема да се избегне во ниту еден случај

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев вчера учествуваше на Конференција посветена на антикорупциските процеси и проекти на Владата, институциите и граѓанското општество „За општество ослободено од корупција“ во организација на Цивил и Зелена Лупа. На конференцијата свои воведни обраќања имаа Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, …

Повеќе »

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3.0 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3.0 %. Во третото тримесечје од 2018 година, најголем пораст е забележан во секторите: Њ, О и П – Уметност, забава и рекреација; Други услужни дејности; Дејности на …

Повеќе »