ВЕСТИ

Средба на претседателот Пендаровски со млади иноватори од средното училиште „Јосип Броз–Тито” – Скопје

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, во МладиХаб – Канцеларија на Претседателот, оствари средба со ученици-иноватори од средното училиште „Јосип Броз–Тито” од Скопје, кои креираа филтер за оџак за домаќинства, што не дозволува штетните ПМ10 честички да завршат во воздухот. Станува збор за помала верзија на филтрите што се …

Повеќе »

ВТОР ИНВЕСТИЦИСКИ ОГЛАС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНО ЗЕМЈОДЕЛСКО ЗЕМЈИШТЕ ПОД ЗАКУП НАД ТРИ ХЕКТАРИ

На Сто и шеесеттата седница на Владата на Република Северна Македонија, одржана на 22.октомври 2019, донесена е одлука за согласност за објавување на втор инвестициски оглас за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп над три хектари. Со овој оглас на располагање за давање под закуп се 1.453 хектари во …

Повеќе »

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започна со едукација на учениците за правилна употреба на новите садови за отпад

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје спроведува едукација на учениците од скопските основни и средни училишта како правилно да ги употребуваат  новите садови за отпад. Откако Претпријатието започна со поставување на новонабавените контејнери со зафатнина од 3,2м3, се забележа потреба за дополнително информирање и упатување на граѓаните на кој начин правилно се употребуваат …

Повеќе »

Со измените на Законот за пасишта до ефикасна распределба на пасиштата

Измените и дополнувањата на Законот за пасишта влегуваат во завршна фаза. На електронскиот национален регистар на прописи (ЕНЕР) www.ener.gov.mk е објавено известувањето за почеток на процесот за подготовка на предлог за измени и дополнувања на законот за пасиштата. Со одредбите на предложените измени и дополнувања на овој закон се уредуваат постапките за давање …

Повеќе »

Средба на претседателот Пендаровски со претставници на Охридската група и високи претставници на НАТО

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, вчера во Охрид се сретна со дел од учесниците на конференцијата „Охридски дијалог”. На средбата со Џорџ Робертсон, претседавач со Охридската група и поранешен Генерален секретар на НАТО, претседателот Пендаровски му се заблагодари за досегашната поддршка којашто тој лично, но и Охридската група како целина …

Повеќе »

Поранешната прва дама на САД, Хилари Клинтон денес полни 72 години

Хилари Дијана Родхем Клинтон (англ. Hillary Diane Rodham Clinton) е 67. по ред државен секретар на САД, како дел од тимот на претседателот Барак Обама. Во периодот од 1993 – 2001. Хилари Клинтон била прва дама на САД, како сопруга на тогашниот претседател Бил Клинтон. Таа денес полни 72 години. …

Повеќе »

ГРАД СКОПЈЕ УЧЕСТВУВА НА ФОРУМОТ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ОД ЦЕНТРАЛНА И ИСТОЧНА ЕВРОПА И КИНА, ВО ТИРАНА

Одржливиот урбан развој е темата на четвртиот „17+1“ Форум на градоначалници на главни градови од Централна и Источна Европа и Кина, што денеска се одржува во Тирана, Албанија, а во кој учествува градоначалникот Петре Шилегов. Покрај претставниците од Кина, на овој форум учествуваат и градоначалници и претставници на локалните самоуправи …

Повеќе »

Министерот за култура Исмаили во посета на Културно-информативниот центар во Софија

Министерот за култура Хусни Исмаили, во рамките на престојот во Република Бугарија, го посети Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија. Министерот Исмаили присуствуваше и на промоцијата на книгата „Ервехе” од академик Луан Старова, која е преведена на бугарски јазик, а се сретна и со директорот Сашко Насев со …

Повеќе »

Директорот на АХВ, Атанасов, одржа работен состанок со бугарската Агенција за безбедност на храната

Воспоставување на техничка и административна соработка во областа на безбедноста на храната и ветеринарната политика, размена на информации  и зајакнување на капацитетите на претставниците од академската и научната заедница со организирање на едукативни и научни настани за размена на идеи и искуства, договорија вчера во Софија, Република Бугарија, првите луѓе …

Повеќе »