ВЕСТИ

Министерот Филипче: Со зголемувањата на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници

Министерството за здравство во правилна политика води вистинска грижа за здравствените работници. Од февруари 2020 година, платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, додека пак на медицинските сестри за 10%. „Со зголемувањето на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници. Тие да работат достоинствено дома, во јавните …

Повеќе »

Потпишан новиот Колективен договор на одбраната, продолжуваме да ги подобруваме условите за вработените во Министерството и Армијата

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска и претседателот на репрезентативниот Синдикат, Независниот синдикат на одбраната, Ванчо Исајов, денеска го потпишаа новиот Колективен договор за сите вработени во Министерството и припадниците на Армијата. Со овој договор, по предложените измени во Законот за одбрана и Законот за служба во Армијата, се оди уште …

Повеќе »

Одржана Јавна расправа за Нацрт-Планот за управување и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г.

Вчера, во Скопје, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање беше одржана првата од трите Јавни расправи за Нацрт-Планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г. и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното …

Повеќе »

Министерот Филипче: Историски договор за рекордно зголемување на платите на здравствените работници и соработници

-Постигнавме историски договор за досега рекордно зголемување на платите на здравствените работници и соработници, почнувајќи од февруари 2020 год. Платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, а на медицинските сестри за 10%. Кумулативно заедно со сите други зголемувања од 2018 година наваму, основната плата на лекарот специјалист ја зголемивме …

Повеќе »

Премиерот Заев и министерката Царовска се сретнаа со претставници на Сојузот на здруженијата на пензионерите

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска вчера се сретнаа со делегација на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија, предводена од претседателката на сојузот Станка Трајкова, како и пратеникот во Собранието Илија Николовски, како претставник на Партија на …

Повеќе »

На 12 ноември 1933 година Хитлеровата Националсоцијалистичка германска работничка партија доаѓа на власт во Германија

На 12 ноември 1933 година Хитлеровата Националсоцијалистичка германска работничка партија доаѓа на власт во Германија со мнозинска победа во собранието. Водачот на партијата, Адолф Хитлер, бил назначен за канцелар на Германија од претседателот Паул фон Хинденбург во 1933. По смртта на Хинденбург, Хитлер набрзина воспоставил тоталитаристички режим познат како Третиот …

Повеќе »

Млади фудбалери од повеќе од 40 националности се натпреваруваа на меѓународен турнир во Скопје

Меѓународен фудбалски турнир на кој учествуваа младинци од нашата земја како и од Полска, Австрија, Русија и Унгарија се одржа од седми до деветти ноември на теренот на академијата „Вардар” во Градскиот парк во Скопје. Домаќин на овој интернационален настан беше меѓународното училиште „Нова”, а тимот составен од средношколци од …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Изборен фолклор – каква реторика се очекува во кампањата?

Партиската машинерија на терен – неформалната кампања веќе е во полн ек. Според аналитичарите ова се избори кои ќе траат “најдолго” бидејќи датумот за нивно одржување е познат седум месеци однапред. По бриселското фијаско, власта реши да ја тетстира својата доверба а опозицијата прифати да влезе во изборен циклус со …

Повеќе »

Работилница во Народната банка: Како најсоодветно да се поддржи развојот на иновативен финтек екосистем?

Kој е најсоодветниот начин регулаторите на финансискиот сектор да го поддржат развојот на иновативен финтек екосистем? На оваа тема се дискутираше на работилницата којашто се одржа минатата недела во Народната банка на Република Северна Македонија. Настанот беше организиран во рамки на техничката соработка со Народната банка на Белгија, во контекст …

Повеќе »