ВЕСТИ

Светска банка: Создавање на можности за сите преку сеопфатен и одржлив раст во Северна Македонија

Поддршка за побрз, сеопфатен и одржлив раст во Република Северна Македониjа преставува цел на новата четиригодишна рамка за партнерство со земјата, одобрена денес од страна на Бордот на извршни директори на Групацијата Светска банка. Стратегијата има за цел да ја поддржи програмата и среднорочната стратегија на Владата преку создавање на …

Повеќе »

Владата набави 12 нови возила за Итната медицинска помош

Примарната здравствена заштита е основа на здравствениот систем и затоа зајакнувањето на нејзините капацитети е од круцијално значење за подобрување на здравствената заштита на граѓаните во Република Северна Македонија. Со новите 12 возила на Итната медицинска помош, за пациентите овозможуваме неопходната здравствена услуга да ја добијат побрзо и поквалитетно. Дополнително, …

Повеќе »

Цуцуловски: Што сака Река?

„ШТО САКА РЕКА? Блерим Река честопати потенцира дека оваа држава/република не била иста за сите. За да биде еднаква за сите морало да се овозможи и етнички Албанец да биде претседател на Државата. Меѓутоа, никако да каже според кој законски акт (Устав, закон и сл.) тоа не е можно. Не …

Повеќе »

Организирана презентација на Фондацијата за поддршка на претпријатија – ЕСА Тетово  и Стопанската Комора на Северо-Западна Македoнија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој

Фондацијата за поддршка на претпријатија – ЕСА Тетово  и Стопанската Комора на Северо-Западна Македoнија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој, организираа презентација поврзана со Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации пред компаниите од северозападниот регион и членки на СКСЗМ. На претставниците на компаниите им се …

Повеќе »

МЛС: До крајот на годината ќе се реализираат 43 проекти за развој во осумте плански региони

Владата на Република Северна Македонија донесе одлука за финансирање на 43 проекти кои што до крајот на годината ќе се реализираат во осумте плански региони. За реализација на проектите, средствата во износ од 290 милиони денари, или 4,7 милиони евра се обезбедени од буџетската програма за рамномерен регионален развој на …

Повеќе »

64 години од смртта на Алберт Ајнштајн: И денес зборот Ајнштајн претставува синоним за интелигентен или генијален

Алберт Ајнштајн е германски теоретски физичар, најпознат по неговата теорија на релативноста и теоријата за Еднаквост на масата и енергијата, {\displaystyle E=mc^{2}} {\displaystyle E=mc^{2}}. Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика во 1921 година „за неговата работа во полето на теориската физика, а особено за неговото откритие на фотоелектричниот ефект.“ …

Повеќе »

Николовски: На 90 отсто од тутунопроизводителите добија зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2018

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со градоначалникот на општина Прилеп имаа средби со земјоделци и тутунопроизводители во врска со плановите за новата производствена реколта за тутунот, но и за останатите мерки за поддршка на земјоделството и руралниот развој. Министерот Николовски потенцираше дека за реколтата 2018-та …

Повеќе »

Се одржува 32-та седница на советот на град Скопје

Советот на Град Скопје на денешната седница ќе разгледува и ќе расправа за поголем број предлог-одлуки и програми за работата на Градот Скопје. На денешната седница Советот ќе расправа по Предлог- одлуки за донесување Регулациски планови на Генералниот урбанистички план на Град Скопје 2012-2022 за четврт: С 12, СИ 07 …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Стандард и цени – повисоки трошоци за храна, здравје, ресторани !

Повисоки трошоци за храна, за здравје, за угостителски услуги во ресторани и хотели, за мебел и покуќнина. Во првото тромесечје од оваа економска година во споредба со истиот период лани, според државната статистка, регистриран е пораст на трошоците на живот за 1,2 отсто а во истиот анлизиран период  цените на …

Повеќе »