ВЕСТИ

МЗШВ: Наредната година се укинува евидентниот лист, потпишан е новиот Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи

Тутунопроизводителите наскоро добиваат олеснителни околности при откупот и производството на тутун. Претседателот на државата Стево Пендаровски вчера го потпиша новиот Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи. Со донесување на Законот за тутун, тутунски производи и сродни производи ќе се подобри и поедностави постапката за пријавување на производството …

Повеќе »

Од 29-ти мај до 1-ви јуни во Скопската чаршија, на кејот на Вардар и во Градскиот Парк – Skopje Light Art District 2019

ЈУ Универзална Сала и Град Скопје имаат чест да Ви го најават второто издание на фестивалот на светлината, Skopje Light Art District. Фестивалот, кој минатата година се одржа од 6-ти до 9-ти октомври, е замислен како надворешен фестивал со патека и стартна точка лоцирана во Старата скопска чаршија, која ќе …

Повеќе »

Северна Македонија и Албанија ќе основаат културно – информативни центри

На вчерашната Владина седница беше прифатен и Предлог – законот за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Северна Македонија и Советот на министри на Република Албанија за основање на Културно-информативни центри во Република Северна Македонија и Културно – информативни центри во Република Албанија. Со спогодбата се воспоставува правна рамка …

Повеќе »

Советот за реформа во јавната администрација констатираше дека се засилува динамиката на спроведување на мерките од Акцискиот план на Стратегијата за реформи во јавната администрација

Петтата седница на Советот за реформа во јавната администрација, се одржа денеска во Владата на Република Северна Македонија. Со седницата претседаваше премиерот Зоран Заев. На седницата беше усвоен Записникот од претходната седница на Советот и согласно воспоставената пракса Министерството за информатичко општество и администрација ќе го објави на својата веб …

Повеќе »

Природното и културно наследство на Охридскиот регион не припаѓа само нашата земја, туку на целиот свет

Владата на Република Северна Македонија пристапува со внимание и сериозност кон комплексните состојби со кои се соочува светското природно и културно наследство во Охридскиот регион години наназад. Долгогодишното лошо управување со регионот и мегаломанските проекти кои беа закана за езерото и националниот парк беа причина УНЕСКО да испрати мониторинг мисија …

Повеќе »

Зголемена просечната нето плата на 24 590 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2019 година, во однос на март 2018 година, изнесува 103.8. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита …

Повеќе »

Тасевски: Луѓе јас сум прост човек, ненашетан, никогаш не сум имал пари за комоции …

,,Луѓе јас сум прост човек, ненашетан, никогаш не сум имал пари за комоции, башка малку длакав. Типичен неевропеец. Единствено што имам прочитано милион книги од кои немам некое фајде. Се мислев за модерен едно време, ама светов лета напред, а тоа мене ми се гледа брзо, па ме мрзи да …

Повеќе »

Заев и Ахмети ќе обезбедат кадровски решенија за зајакнување на капацитетите на институциите

Премиерот Заев и лидерот на ДУИ Ахмети остварија средба за започнување процес за зајакнување на кадровските капацитети на владините институции за подобри економски резултати Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и претседателот на ДУИ Али Ахмети остварија средба со која започнаа разговорите за детектирање одредени слабости кај …

Повеќе »

ФФМ и УЕФА со поддршка за СОС Детско село

Фудбалската федерација на Македонија и Фондацијата за деца на УЕФА во СОС Детско село официјално пуштија во употреба фудбалско игралиште. На отворањето на теренот со вештачка трева во рамки на СОС Детско село присуствуваа и раководните луѓе на ФФМ, претседателот Муамед Сејдини и генералниот секретар, Филип Поповски. – СОС Детското …

Повеќе »