ВЕСТИ

МТСП: Јунската плата за вработените во градинките повисока за 16%

Растат платите за сите вработени во градинките. Со измените и дополнувањата на Законот за заштита на децата за 16 % се зголемуваат платите на воспитувачите/ките, негователите/ките, стручните работници/чки и соработници/чки.  Се зголемуваат и платите на помошно-техничкиот пероснал со Колективен договор потпишан со синдикатот. Исплатата на зголемените плати започнува со исплатата …

Повеќе »

МЗШВ: Љупчо Николовски нема да користи апанажа, а сите дневници досега за службени патувања ги донирал во СОС Детското село

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, информира дека со заминувањето од функцијата министер за земјоделство, шумарство и вводостопанство, Љупчо Николовски, нема да ја искористи законската можност за користење на апанажа. Оваа одлука на Николовски е од морални причини и од интерес на граѓаните. Ова не е единствено одрекување од бенефициите …

Повеќе »

Одржана 33. сесија на Клубот на истражувачите

На 26 јуни 2019 година во Народната банка се одржа 33. сесија на Клубот на истражувачите, на која по поздравното обраќање на вицегувернерката Ана Митреска беа презентирани истражувачките трудови „Меѓусебното дејство на условната (најниско прифатливата) плата и траењето на невработеноста: Емпириски докази од Македонија” од Тереза Кочовска и „Промена на …

Повеќе »

Во пет региони има појава на негативен природен прираст: Вардарскиот, Источниот, Југозападниот, Југоисточниот и Пелагонискиот

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Северна Македонија бројот на живородените деца во градските подрачја изнесува 12 598 или 59.1 % од вкупниот број живородени деца, наспроти 8 735 живородени деца или 40.9% во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупниот број раѓања по региони има …

Повеќе »

Премиерот Заев на седницата за изборот на членови на Владата: Новите министри ќе работат согласно владината Програма

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев вчера го образложи пред Собранието Предлогот за избор на членови на Владата. Премиерот Заев рече дека врз основа на член 94 од Уставот на Република Северна Македонија, како претседател на Владата, доставува 5 имиња за нови министри во Владата, дека нивното …

Повеќе »

Зголемен индексот на индустриското производство во мај 2019 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во мај 2019 година, во однос на мај 2018 година, изнесува 101.2. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2019 година, во однос на мај 2018 година, бележи пораст од 5.4 %, …

Повеќе »

Се огласи Груевски: Судот го разгледа барањето за екстрадиција и одлучи да не го прифати

Денес на Фејсбук, по рочиштето на кое беше одлучено дека поранешниот премиер нема да и биде испорачан на Македонија, се огласи Никола Груевски: Денеска спроведена е стандардна процедура на институциите во Унгарија откако криминалната и рекетарска влада во Македонија поднесе барање за екстрадиција. Судот го разгледа барањето за екстрадиција и …

Повеќе »

Општина Карпош и ИДУЕП ќе работат на подготовка на заедничка публикација за промоција на потребата од двонасочна комуникација

Транспарентноста, отчетноста, двонасочната комуникација со медиумите и граѓаните се сфери во кои Општина Карпош е лидер и добро е успешните практики да се пренесат и на другите локални самоуправи, институции и чинители. Сепак, секогаш може да се унапредува комуникацијата и да се оди чекор напред во овозможувањето на подобри услуги …

Повеќе »

Завршна конференција на твининг проектот на ЕУ во Скопје: „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра”

Денес се одржа завршната конференција на проектот финансиран од ЕУ „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра”. Проектот траеше осум месеци, со буџет од 250.000,00 евра, а го спроведуваа Народната банка на Република Северна Македонија, Министерството за внатрешни работи, и Централната банка на Германија. Спроведувањето на проектот …

Повеќе »