Чешка ќе го воведе еврото најрано во 2020


Најрано во 2020 Чешка ќе го воведе еврото, порача премиерот на државата Јиржи Руснок во интервју за ” The Wall Street Journal “.

Според него време е повторно да се започне со дискусија на темата, откако последните анкети предвидуваат висока стапка на јавно несогласување со намалувањето на круните.

“Исклучително важно е да започне промена во перспективата на целокупната јавност – таков чекор нема да им наштети или да го загрози суверенитетот на нашата земја “, коментира премиерот.

Се очекува Руснок да ги продолжи активностите во оваа насока и по истекот на неговиот мандат како службен премиер на крајот на месецот.


Видете следно

Вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев на средба со министерот за сојузни, европски и меѓународни работи на Северна Рајна – Вестфалија д-р Стефан Холтхоф Пфортнер

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев оствари средба со …