San Jose, CA - Mar. 12, 2017: CISCO Systems. Headquartered in San Jose, CA, in the center of Silicon Valley, CISCO Systems is an American multinational high technology company.

Cisco ја купува Acacia за 2,84 милијарди долари


Cisco Systems Inc. производителот на мрежна опрема ќе се здобие со производителот на оптички компоненти Acacia Communications Inc. за $ 2.84 милијарди долари, соопшти компанијата.

Според договорот, Cisco ќе плати 70 долари по акција, или околу 46 отсто повеќе од завршната цена во понеделникот. Ова е најголемата зделка на Cisco од 2017 година, кога компанијата купи 3,7 милијарди долари од AppDynamics. Акциите скокнаа за 40 отсто на 67,30 долари, а Cisco падна за 1 отсто на 55,80 долари.

Набавката се очекува да биде завршена во втората половина на 2020 година.

Во меѓувреме, IBM објави дека успеала да го заврши купувањето на Red Hat. Договорот е вреден 34 милијарди долари.


Видете следно

Со „Digital for Entrepreneurship“ Македонија се приклучи на European SME Week

Оваа среда (20.11.2019) во организација на European Business Association, Град Скопје и Piksel, а поддржана …