Дали Црногорската православна црква ќе стане грчка католичка црква?


Меѓународниот институт за студии за Блискиот исток и Балканот (ИФИМЕС) од Љубљана, Словенија, редовно ги анализира случувањата на Блискиот исток и на Балканот. По повод усвојувањето на Законот за слобода на религијата во Црна Гора на 27 декември 2019 година, ИФИМЕС објавува анализа на тековните случувања во таа земја. Ние ги донесуваме најинтересните извадоци од сеопфатната анализа под наслов „Црна Гора 2020: Дали Црногорската православна црква ќе стане грчка католичка црква?“

На 27 декември 2019 година, Собранието на Црна Гора го донесе Законот за слобода на религијата или верувањата и правен статус на верските заедници. Донесувањето на овој закон доведе до силни реакции и протести од страна на Српската православна црква (СПЦ) и опозициските партии во земјата.

Засегната од долгогодишните внатрешни борби меѓу фракциите, Српската православна црква не може да најде соодветни одговори за тоа како и на кој начин да ја прилагоди својата работа по падот на Слободан Милошевиќ (СПС), потпишувањето на мировните договори за Босна и Херцеговина и Косово, декларацијата за независност на Црна Гора во 2006 година, а особено по директното воено соочување на Србија со Соединетите држави и НАТО во 1999 година. Евидентно е дека највлијателниот дел на СПЦ останува на политичките позиции на Слободан Милошевиќ. Најзначајната разлика во СПЦ всушност се случи по прогласувањето на независност на Косово во 2008 година.

Не треба да се заборави дека СПЦ во Црна Гора јавно се спротивстави на членството на земјата во НАТО и наметнување санкции за Русија, а таа ја нападна црногорската политика заради признавањето на Косово.

Аналитичарите сметаат дека постапките на СПЦ во Црна Гора и воопшто се утврдени со двострана политика – осуда на сегашната политика во Црна Гора и, во исто време, заштита на материјални и други својства на СПЦ, сметајќи дека претседателот на Црна Гора и Демократската партија на социјалистите, социјалистот Мило Џукановиќ (ДПС), немаше да го достигнат законот за слобода на религијата, со кој на крајот ќе ги лиши од огромно богатство. Аналитичарите исто така веруваат дека митрополитот Амфилохије и претседателот Чукановиќ ќе постигнат компромис, или преку судски спогодби и пресуди, или преку директно преговарање.

Треба да се каже дека митрополитот епископ Амфилохије Радовиќ ја даде својата поддршка на Мило Џукановиќ во 1997 година кога се одвиваше конфликт во рамките на ДПС меѓу тогашниот претседател Момир Булатовиќ и Мило Чукановиќ. Во тоа време, во прилично чудни околности, Мило Џукановиќ го отстрани Момир Булатовиќ и го презеде лидерот на ДПС. Амфилохије Радовиќ одигра голема улога во 2006 година по референдумот со кој Црна Гора ја врати својата независност. Многумина веруваат дека тој всушност бил клучен во постигнувањето деескалација по прогласувањето независност и замаглување на работ на опозицијата во тоа време. Исто така, на денот на парламентарните избори на 16 октомври 2016 година, кога Мило Џукановиќ објави дека е во подготовка на пуч и неговото убиство, Митрополитот Амфилохије Радовиќ уште еднаш излезе на сцената. Неговите изјави и активности беа од исклучително значење за режимот на Мило Џукановиќ.


Видете следно

Започна тридневниот изборниот молк

Денеска на полноќ почнува изборниот молк, кој ќе трае до 21 часот на 15 јули. …