Дали Турција се соочува со банкрот?


За помалку од две години, Турција се упатува кон втора рецесија – по оној во август 2018 година, кога причината беше спорот со Соединетите држави околу приведувањето на американски пастор од страна на турските власти. Сега причините се комплексни, се вели во публикацијата на „Тагезеитун“ (ТАЦ), соопштува Дојче Веле. Оваа година Турција мора да ги врати јавните и приватните долгови во вредност од 170 милијарди долари. Наспроти ова, водечките меѓународни финансиери се на мислење дека не гледаат како турската влада би се справила со оваа тешка задача.

Иако добро се справува со пандемијата досега, Турција би можела да стане првата земја во светот што претрпе економска катастрофа како резултат на кризата со коронавирус. Анкара ги покрива своите трошоци преку извоз (180 милијарди американски долари во минатата година), приходи од туризам (36 милијарди долари) и странски инвестиции. Но, годинава, турскиот извоз опадна за 40 проценти, според ТАЦ.

Приходите од туризмот исто така се очекува да паднат нагло, а свежите пари не влегуваат во земјата, откако каматните стапки паднаа под инфлацијата под притисок на претседателот Ердоган. Последиците од инвестирањето многу во огромни инфраструктурни проекти во последните години, како што е новиот меѓународен аеродром во Истанбул, кој моментно е скоро затворен, сега се појавуваат. Или кај мостовите што никој не ги користи, но за кои владата треба да плати.

Исто така, од публикацијата на ТАК е јасно дека на почетокот од годинава девизните резерви на Централната банка на Турција паднаа од 40 милијарди долари на 28 милијарди долари – откако банката безуспешно се обиде да ја стабилизира турската лира со итни набавки. Од политички причини, Ердоган одби да бара заем од ММФ, а разговорите со Федералните резерви на САД за т.н. swap кредитни линии што ќе и овозможат на Турција пристап до готовина, очигледно не успеаја. Условите за тоа се независна централна банка и ниска инфлација – две работи што Вашингтон во моментот не ги гледа во Турција.

Централната банка на Турција би можела драматично да ги зголеми каматните стапки за да привлече пари од странство. Синдикатите стравуваат дека невработеноста ќе се искачи од 14 на 20 насто, а осум милиони Турци би можеле да ги загубат своите работни места.


Видете следно

Состаноци со високи претставници на ММФ: Јакнењето на финансиската стабилност е од голема важност за закрепнувањето на македонската економија

Последиците од ковид-кризата врз економијата се видливи, но во голема мера ублажени преку навремените и …