Фото: од лево надесно: Аниела Русева (потпретседател Вебит), Ави Гласер (претседател на Манчестер Јунајтед), д-р Пламен Русев (основач на Вебит и извршен директор) и Исус Мантас, Управен партнер, IBM

Давос: Вебит објави глобално партнерство за постигнување на целите за одржлив развој на Обединетите нации


Доцна синоќа заврши Интернет Давос 2020. Меѓу регистрираните гости беа премиерот на Естонија, претседателот на Летонија, политичари и водечки бизнис лидери на некои од најголемите компании во светот, ООН и невладини организации.

Дискусијата се фокусираше на иновациите и претприемништвото, еднакво образование и можности за кариера за сите и технологии за одржлив развој за справување со климатските предизвици.

Настанот го отворија д-р Пламен Русев, основач и извршен директор на „Вебит“ и Аниела Русев, потпретседател и член на одбор на „Вебит“.

Настанот се претстави како еден од значајните форуми на програмскиот календар што го придружува оваа недела на 50-тиот светски економски форум во Давос.

„Човештвото неизбежно оди во насока на спојување со компјутерите и следната пауза во нашиот еволутивен развој“, рече д-р Русев во воведните зборови. “Но, што и да се случи – ние треба да го промениме нашиот начин на живот и да бидеме многу поодговорни во нашите одлуки кога нашите постапки влијаат врз природата. Технологијата и човековата активност нè натераа да читаме секој ден за друг вид изумрени видови, загадена вода и штетни емисии во атмосферата – воздухот што сите го дишеме. Но, во Webit, ние веруваме дека технологијата е решението за промена на тоа! “ Русев продолжи пред собраната публика од елитата на светскиот технолошки и економски свет. “Со помош на технологијата, светот се менува со брзина за која малку луѓе се свесни и многу од овие луѓе се во Давос. Затоа, сите ние имаме одговорност тука за благосостојбата на луѓето од оваа планета”.

Форумот објави партнерство со Обединетите нации за постигнување на цели за одржлив развој.

Меѓу најемотивните говори на форумот беше оној на Едуардо Елштајн, најуспешниот бизнисмен во Аргентина со над 270.000 вработени во неговите компании и мулти милијарди долари на пазарот. Тој ја благослови иницијативата и ја нарече Светската веб-заедница заедница на луѓе со големи срца.

Настанот заврши со посебен прием што продолжи до раните утрински часови и со жестоки дискусии и планови за заеднички глобални проекти и партнерства.

Ова е уште еден трет форум организиран од Вебит во Давос и претходи на следните два оваа година – во Шпанија на 17-20 јуни и во Бугарија на 1-2 октомври.

Меѓу гостите кои присуствуваа беа двајца бугарски претприемачи – основачот на најбрзорастечката технолошка компанија во ЦЕЕ-Булпрос Ивајло Славов и основачот на најуспешниот бугарски проект за блокчејн со пазарна капитализација од 50 милиони УСД – Никола Стојанов.


Видете следно

Работна средба за подготовка за Европскиот квиз на парите: Значително зголемен интересот за финансиска едукација

Нашата земја по вторпат е дел од Европскиот квиз на парите – еден од најзначајните …