Денес е меѓународниот ден на волонтерите: Во Македонија се регистрирани повеќе од 5 илјади волонтери


Меѓународниот ден на волонтерите, традиционално се одбележува на 5.ти декември. Во светот само 13 проценти од земјите, меѓу кои и Македонија ја имаат усвоено оваа стратегија.

Според податоците од 2004 година, во Македонија се регистрирани повеќе од 5 илјади волонтери.

Законот за волонтерство во Република Македонија е усвоен на 2 јули 2007 година. Постојат уште три подзаконски акти кои ја третираат оваа проблематика.

Од страна на Обединети нации овој ден уште во 1985 е признат како меѓународен ден на празнување за да се прослават моќта и потенцијалот на волонтерството.

Тоа е можност за волонтери, и волонтираат организации, да ја подигнат свеста и да стекнат разбирање за придонесот што го даваат кон нивните заедници.

Секоја година стотици милиони луѓе доброволно го сакаат своето време и вештини за да го направат светот подобар. Кога тие волонтираат, тие помагаат да го подобрат животот на другите.

На 5 декември, луѓето од целиот свет ќе го прослават IVD со митинзи, паради, волонтерски саеми, групни исчисти, крводарители, конференции, изложби, прибирање финансиски средства, работилници и настани за препознавање на волонтери.


Видете следно

Извршниот директор на „Њујорк Тајмс” очекува згаснување на печатените медиумите за 20 години

Њујорк, 11 август 2020 (МИА) – Извршниот директор на „Њујорк Тајмс” Марк Томпсон, вели дека …