Десетте најлоши инвестициски фондови


Повисоките такси за управување и слабите резултати се успешна формула за еден инвестиционен фонд да донесе сериозни загуби за инвеститорите.

Многу се зборува како инвестициските фондови се справуваат релативно добро во текот на намалувањето на индексите (губејќи помалку), и не толку добро во моменти на раст на пазарите, како што се последните години. Овие тврдења, се разбира, се докажуваат од статистиката.

Еве и кои се најлошите во вршењете фондови за последните пет години, и се одликуваат со високи такси за управување со средствата.

Ќе почнеме одзади напред:

Dreyfus Emerging Markets

Фондот донел просечна годишна загуба од 8.42% за последните пет години, откако цената за управување е во износ од 2,57% од нето средствата на инвеститорите.

DWS Latin America Equity

Главно насочени кон пазарите од Јужна Америка, со 8.74% просечна годишна загуба.

Goldman Sachs Emerging Markets Equity

Со годишен загуба за инвестирање во него со 8.84% и 2.51% надомест од нето средствата.

ALPS / Red Rocks Listed Private Equity

Тука загубата за инвеститорите е во износ од 9.45%, а цената е значителна во износ од цели 3,28% од нето средствата.

DWS Gold & Precious Metals

Фондот, инвестира во злато и благородни метали, и донел средна загуба за инвеститорите од 10,16% во последните десет години, откако цената за влез била 2.03% од нето средствата.

Federated Prudent Bear

Загубата на фондот е 10.48%

Rydex Inverse S & P 500 Strategy

На позадината на растот на поширокиот индекс, Фондот донел годишна загуба од 12.06% за инвеститорите, и при тоа цената не е многу ниска, во износ од 2,42%.

Ivy Global Natural Resources Fund

Загуба за инвеститорите од 12.6% на годишно ниво и надомест од 2,2%.

Rydex Inverse Government Long Bond Strategy

Интересно е како фонд наменет за инвестирање во обврзници може да губи 13,7% годишно и да е втор од најлошите. Надоместокот му е исто така значаен од 2,4% од нето средствата.

Оppenheimer Commodity Strategy Total Return

Тоа е Фондот, кој има најголеми загуби за инвеститорите во последните пет години, или во просек 14.6% и котизација од 2.12%.


Видете следно

Премиерот Заев во Струга: Денес пуштен најголемиот ИПАРД проект во истoријата во Струга. За прв пат не враќаме пари туку ќе бараме повеќе од ЕУ

Денеска во Струга свечено беше пуштена во употреба фабриката „Подгорка“, за производство, обработка, расекување и …