Димковски: Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, присуствуваше на традиционалната манифестација Тиквешки гроздобер, со којашто официјално се означува почетокот на бербата на грозје.

Министерот Димковски посочи дека Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, континуирано ја следи бербата и откупот на грозјето ќе преземе соодветни мерки со цел лозарите да имаат рентабилно производство.


“Ние сме со лозарите и во добро и во лошо, ова е убав настан кој што е традиционален, ние помагаме во развој на оваа гранка. Со конкретни мерки создаваме услови за развој на лозарството како наша стратешка извозноориентирана гранка. Знаете дека моментално е во завршна фаза Законот за вино,каде ќе се даде можност лозарите во домашни услови да произведуваат вино и ракија, олеснети се околностите за акцизи а секако помагаме и преку другите програми, рурален развој ИПАРД и останати“, изјави министерот Димковски.

 


Изминатиот период Министерството активно работеше на решавање на сите проблеми со кои се соочуваа лозарите. Деновиве се исплатија над 1 милион евра на 6.240 лозари за дополнителната субвенција од 1 денар за предадено грозје регистрирани винарници, со што се  комплетираше исплатата на субвенциите за лозарство за 2018-та година.

Пред почетокот на новата производствена сезона исплатени се 9 милиони евра на 15.208 лозари за основната субвенција за одржување на лозови насади. Државата го исплати и долгот  што винарските визби Повардарие, Стефани и другите регистрирани винарници во регистарот на МЗШВ, го имаа како долг кон лозарите за предадено грозје во 2014 и 2016 година. Се исплатија над 1 милион и 250 илјади евра на 2.048 лозари. Според податоците од Државниот инспекторат досега се откупени над 11 милиони килограми грозје . Откупната цена на вранецот е 12,58 денари за килограм , а на смедеревката 11 денари за килограм.


Во завршна фаза се и измените на Законот за вино, со којшто се олеснуваат условите за производство во малите семејни винарници ќе се воведат нови вински производи, што ќе придонесе и за поголеми приходи за винарските визби и за лозарите, поголем извоз на вино и девизен прилив.

 


Видете следно

Актуелните мерки во Грција за угостителските објекти продолжени уште една седмица

Угостителските објекти во Грција уште една седмица ќе работат со ограничено работно време до полноќ, …