Диор и Фенди ќе плаќаат рекордни кирии за своите бутици во Милано


Диор и Фенди ќе платат рекордни изнајмувања за своите бутици во најпопуларната галерија Виктор Емануел во Милано. Двете компании добија невидена аукција, според „Гардијан“.

Француската модна куќа Диор ќе потроши нешто над 5 милиони евра годишно во текот на следните 18 години за изнајмување продавница во центарот на елегантната мермерна аркада, додека италијанската компанија ќе плати 2,4 милиони евра за своите нови простории.


Почетната цена на аукцијата, спроведена од советот на Милано, за новата продавница „Диор“ која моментно ја изнајмува Версаче беше 950.000 евра.

Целта на Општинскиот совет на Милано е да генерира 40 милиони евра годишно закупнина од туристичката аркада која го поврзува Соборниот храм на Милано (Дуомо) со операта Ла Скала, рече Роберто Таска, државен советник.


„Механизмот на аукција се покажува дека е многу корисен за општината“, рече тој. „Галеријата станува се попривлечна и доаѓањето на големи меѓународни брендови е сведоштво за напорите на администрацијата во јавниот сектор и, исто така, покажува дека, ако добро потрошите, создавате услови за заработка на инвестиции во градот“.

Трговската аркада е една од најпрометните во Италија и со години е домаќин на луксузни брендови, вклучувајќи ги Прада, Луис Витон и Тод, како и познатата слаткарница „Пастицерија Марчеси“.


Видете следно

Жито Лукс со донација се вклучи во кампањата „Помислете и на нас“ на Црвен крст

Жито Лукс денес во Организацијата на Црвениот крст донираше 50 пакети со брашно од по …