До што ќе доведе “фискалниот јаз” во САД?


На крајот на оваа година политичарите во САД се соочуваат со краен рок да усвојат нова финансиска рамка од која во голема мера зависи и глобалното економско заздравување, пишува BBC. Заканата од т.н. “фискална јаз” е на хоризонтот од две години, но откако помина возбудата околу претседателските избори, стана главна тема за американските политичари и бизнисот.

Како дојде до овде?


Администрацијата на претседателот Обама одамна е во конфликт со републиканците во Конгресот во врска со нивото на државни трошоци и даноците. Минатата година противењето се изрази во одбивање на Конгресот да го одобри зголемувањето на плафонот на државниот долг. Во исто време, други закони, усвоени од Конгресот, наметнуваат трошоци на федералната влада, бидејќи ги ограничуваат можностите да ги зголемува даноците. Оваа ситуација доведува до зголемување на буџетскиот дефицит и закана на државните долгови да го стигнат законскиот лимит.

Во обид да се реши оваа ситуација, во август 2011 година, двете партии се согласија да формираат заедничка комисија која ќе ги утврди начините за намалување на државните трошоци во наредните 10 години, како и да најде каде да се заштедат дополнителни 1,2 трилиони долари во периодот. Така дојде и до создавање на темпирана бомба, позната како “фискална јаз”, која ќе активира автоматски големи буџетски намалувања и даночни зголемувања.

Што е “фискалната јаз”

На 31 декември истовремено ќе истече рокот на голем број привремени даночни олеснувања и ќе влезат во сила автоматските намалувања на државните трошоци, што ќе соочи најголемата економија во светот пред фискална – или финансиска – провалија. Домаќинствата и компаниите истовремено ќе бидат погодени од зголемување на даноците и намалување на државни нарачки, помош и поддршка.

Планираните мерки изнесуваат околу 607 милијарди долари и вклучува намалување на буџетот за одбрана, промени во здравствената реформа Medicare и повисоки лични даноци. Луѓето со ниски приходи ќе изгубат дел од детските и други надоместоци, а трајно невработените ќе загубат право на бенефиции.

Аналитичарите цртаат мрачна слика за последиците за американската економија и предупредуваат дека ефектите може да прикријат ја европската должничка криза. “Американскиот фискален јаз претставува најголема закана во краток рок пред светското економско заздравување. Драматично фискално намалување може да ја поттикне американската, а веројатно и светската економија во рецесија. Барем ќе го намали половина глобалниот економски раст во 2013 година”, предупредува рејтинг агенцијата Fitch.

Според Фондот ако дојде до активирање на автоматските мерки, тоа може да го намали растот на американската економија со 4% и да ја поткопа кревката економска доверба во останатиот дел на светот.


Видете следно

Анализа на Уникредит: Кинески заеми на Западен Балкан од три до 20 отсто од БДП

Кинеските заеми на Западен Балкан привлекуваат сè поголемо внимание како резултат на геополитичките и економските …