Добивката на Toyota се зголеми 70%


Најпродаван производител на автомобили во светот – јапонската корпорација Toyota Motor, забележа силен раст од 70% на нето добивката во третиот квартал на 2013 година.

Позитивниот финансиски резултат на компанијата се искачил до 438.4 милијарди јени (4,44 милијарди долари) за периодот јули-септември, а според анкетата на Thomson Reuters се очекуваше добивката на Toyota да биде 441.01 милијарди јени, или 4.47 милијарди долари, што е приближно блиску прогнозата.

По постигнатите резултати за третиот квартал, Toyota Motor ја зголеми својата прогноза за годишен профит. Најновите очекувања се нето добивка од 1,67 трилиони долари. јени (16.95 милијарди долари) за фискалната година, која завршува на крајот на март 2014 година.

Компанијата ја зголеми и прогнозата за продажба во Северна Америка до 2,63 милиони возила во однос на очекуваните досега 2.61 милиони.

Акциите на Toyota се зголемија за 0,5 вчера, а индексот Nikkei се зголеми за 0.8%. Од почетокот на годината акциите на јапонската автомобилска корпорација се зголемени за 60%.


Видете следно

Спасовски: Изборите треба да се одржат на 5 јули

Добро е сите да учествуваат во изборниот процес, а политичките партии да го покажат демократскиот …