Државата од Источна Европа која е пред Шпанија и Италија според БДП по глава на жител


Чешка веќе има поголем бруто домашен производ (БДП) по глава на жител од две од најголемите западноевропски економии, Италија и Шпанија.

Во последната година, бројката достигна 38.120 меѓународни долари по лице, пресметана според паритетот на куповната моќ, според анализата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), пренесува Прага морниг.

Мора да се направи уште една одредба – во овој случај податоците се за 2020 година, за време на која, под услови на кризата со корона, Шпанија и Италија беа најсилно погодени од најголемите економии во Европа. Сепак, експертите од ММФ сметаат дека Чешка може да го задржи водството пред двете земји и по завршувањето на кризата.

И не само тоа, туку проширувањето на земјата во овој поглед се очекува да продолжи и во следните неколку години, сè додека не стане 25-тиот најголем БДП во светот по глава на жител. Така, според експертите, до 2025 година Чешка ќе може да ги надмине Нов Зеланд и Јапонија по овој индикатор.

„Во Италија, според ММФ, годинашниот БДП по глава на жител е 37.905 меѓународни долари, а во Шпанија – 36.086 меѓународни долари“, рече Лукаш Кованда, главен економист во чешката банка Trinity Bank.

Според него, земјата успеала да ги престигне двете земји во пролетта оваа година во првиот бран на коронавирус. „Нивниот економски пад, вклучително и БДП по глава на жител, е потежок од оној на другите развиени економии, како и Чешка или Словачка“, додаде Кованда.


Видете следно

Директорката на ММФ ги повика владите во светот да трошат што е можно повеќе

Креаторите на политики ширум светот треба желно да прифаќаат зголемување на трошоците за да помогнат …