Држави во светот што воведоа обврска за вакцинирање


Влади на многу држави воведуваат задолжителна вакцинација за работниците во здравствената заштита и други високоризични активности поради остриот скок на бројот на заразени со Делта варијантата на коронавирусот и одложувањето на процесот на вакцинација,

Расте и бројот на земји кои воведуваат задолжителна вакцинација на државните службеници и други категории работници.


Список на држави што воведоа обврска за вакцинирање, подредени по категории на луѓе за кои се однесува таа обврска:

За сите полнолетни лица


– Во Индонезија во февруари беше воведена обврската за вакцинирање, а секој што не сака да се вакцинира беше предупреден за евентуално плаќање парична казна или одбивање на правото на социјална помош и користење на јавни услуги.

– Во Микронезија, држава во јужниот дел на Пацификот, вакцинацијата на возрасните е задолжителна од јули.


– Во Туркменистан вакцинацијата е задолжителна за сите жители над 18 години.

Државни службеници, работници во приватниот и јавниот сектор

– Во Канада во октомври беше донесена одлука сите невакцинирани државни службеници да бидат принудени да земаат неплатено отсуство и дека вакцините се задолжителни за сите патници во авионите, возовите и бродовите. Беше речено и дека сите 338 членови на канадскиот парламент ќе мора да се вакцинираат со двете дози од вакцината против вирусот Ковид-19 пред да се вратат на работа на 22 ноември.

– Во Костарика во септември беше донесена одлука сите државни службеници да мора да се вакцинираат.

– Во Данска, на 12 ноември беше предложен закон кој им дозволува на работодавците да бараат дигитална сертификација за ковид од вработените. Законот би можел да стапи на сила во ноември по итна законска процедура.

– Во Египет, од вработените во јавниот сектор ќе се бара да се вакцинираат или тестираат за вирусот еднаш неделно по 15 ноември.

– На Фиџи во август беше воведена политика „без вакцини, нема работа” со која се забранува да доаѓаат на работа невакцинираните лица. Поради тоа, невакцинираните државни службеници се принудени да одат на неплатено отсуство и ќе бидат отпуштени доколку не се вакцинираат до крајот на ноември. Вработените во приватни компании исто така би можеле да се соочат со казни, а компаниите би можеле да бидат затворени доколку одбијат вакцинирање.

-Во Унгарија во октомври беше најавено дека ќе треба да се вакцинираат вработените во државните институции. Вакцинацијата е веќе задолжителна за здравствените работници.

– Во Италија потврдите за Ковид-19 се задолжителни од октомври. Вработените без потврда за вакцинација, негативен тест или докази за неодамнешна болест ќе бидат привремено отстранети од работа и ќе се соочат со парична казна доколку продолжат да доаѓаат на работа.

– Во Летонија на 12 ноември на законодавците кои одбиваат вакцинација им е забрането да гласаат и им се намалуваат платите. Од 4 ноември на компаниите им е дозволено да отпуштаат работници кои не сакаат да се вакцинираат или да се префрлат на работење од дома.

– Московските власти во јуни наредија да се вакцинираат сите вработени во јавниот сектор, а на компаниите им беше даден еден месец на најмалку 60 отсто од вработените да се вакцинираат барем со првата доза. На 9 ноември Санкт Петербург нареди задолжителна вакцинација за сите луѓе постари од 60 години и оние кои страдаат од хронични болести.

– Во Саудиска Арабија во мај беше донесена одлука сите вработени во јавниот и приватниот сектор да мора да се вакцинираат доколку сакаат да дојдат на работа. Исто така, мора да се вакцинираат сите лица кои сакаат да влезат во владината зграда и во приватните и јавните образовни институции.

– Во Тунис во октомври беше одлучено сите службеници, вработени и посетители на зградите на јавните и приватните управи да мора да покажат вакцинална карта. Невакцинираните вработени ќе бидат привремено отстранети од работа додека не можат да покажат потврда.

– Турција од август бара негативни тестови за Ковид-19 и доказ за вакцинација во некои сектори, вклучително и вработените во образованието и домашниот транспорт.

– Во Украина, од октомври, вакцинацијата е задолжителна за вработените во јавниот сектор, вклучително и воспитувачите. На невакцинираните лица им е забранет влез во ресторани и спортски и други јавни настани. Списокот на занимања за кои е потребен сертификат за вакцинација беше проширен на 11 ноември и оттогаш ги вклучи медицинскиот персонал и вработените во општинските служби.

– Во САД, претседателот Џо Бајден на 10 септември нареди сите владини службеници и даватели на јавни услуги да се вакцинираат или тестираат еднаш неделно за работниците од приватниот сектор. Регулативата стапува во сила на 4 јануари.

Здравствени работници

– Во Австралија, од крајот на јуни, вакцинацијата е задолжителна за работниците во високоризични дејности како што се установи за стари и изнемоштени лица и хотели во карантин.

– Велика Британија во октомври воведе обврска за вакцинирање на работниците во домовите за стари и изнемоштени лица во Англија. Здравствените работници во Англија ќе мора да се вакцинираат до 1 април.

– Во Франција сите здравствени работници, работници во домови за стари и изнемоштени лица, медицински техничари за домашна нега и итна помош, мораа да се вакцинираат до 15 септември со најмалку првата доза. Поради неисполнување на овој услов, вработени се околу 3.000 работници

– Во Грција вакцинацијата е задолжителна за работниците во домовите за стари и изнемоштени лица од јуни, а за здравствените работници од септември.

– Во Нов Зеланд во октомври беше објавено дека образовните, здравствените работници и лицата со попреченост ќе треба да бидат целосно вакцинирани.

Други вработени

– Во Западна Австралија, сите вработени во рударството и истражувањето на нафта и гас ќе треба да ја примат првата доза вакцина до 1 декември, а втората до 1 јануари.

– Пекинг бара задолжителна ревакцинација за клучните работници на градилиштата, која вклучува готвачи, чувари и чистачи.

– Кабинетот на претседателот на Филипините на 12 ноември соопшти дека од 1 декември вакцинацијата или редовното тестирање ќе биде задолжително за работниците во канцелариите и јавниот превоз.

– Во Казахстан е воведена задолжителна вакцинација или тестирање еднаш неделно за луѓето кои работат во групи од над 20 лица.

Влегување на јавни места

– Во Австрија, милиони луѓе кои не биле целосно вакцинирани против коронавирусот од 15 ноември се ставени во карантин. На невакцинираните веќе им е забранет влез во ресторани, хотели, театри.

– Во Чешка на 20 октомври беше објавено дека рестораните и клубовите ќе треба да ги проверат сертификатите за вакцинација против Ковид или негативен тест.

– Во Данска е потребен сертификат за влез во кафулиња, ресторани и други затворени јавни простори.

– Во Франција од средината на декември на лицата постари од 65 години ќе им треба потврда за вакцинација за да можат да влезат во ресторани, возови и авиони.

– Во Либан влез во ресторани, кафулиња и плажи е дозволен на лица со сертификати за вакцинација и лица со валидни тестови за антитела.

– Во Мароко на 21 октомври е воведен сертификат за вакцинација, кој се користи за влез во сите владини згради и јавни простори како кафулиња, ресторани, кина, спортски сали и јавен превоз.

– Холандија во септември презентираше здравствен сертификат за вакцинација што овозможува влез во кафулиња, ресторани, клубови и културни настани.

– Во Романија здравствените потврди од 25 октомври се задолжителни за влез во повеќето јавни простори.

– Многу руски региони кои беа ставени во карантин сега бараат доказ за вакцинација или надминување на болеста за да влезат во кафулиња, ресторани и трговски центри.

– Во Швајцарија потребно е да се покаже потврда за вакцинација, болест или негативен резултат од тестот за влез во кафулиња, ресторани и спортски сали.

Скопје, 16 ноември 2021 (МИА)


Видете следно

Марин: Членството на Финска во НАТО е многу неверојатно

Финска во блиска иднина нема планови да се приклучи кон НАТО, но е подготвена да …