Еден милион евра од Европската Унија за развојни планови на 30 општини и 8 Центри за развој


Tриесет мали општини и осумте Центри за развој на планските региони со средства од Европската Унија ќе подготвуваат интегрирани развојни планови, за што се обезбедени вкупно еден милион евра. Ова финансиска поддршка е дел од проектот на Европската Унија вреден 2,4 милиони евра, во имплементација на УНДП.

-Министерството за локална самоуправа работи на создавање на инструменти за следење на функционалноста и подигнување на развојниот капацитет на општините и подобра испорака на локалните услуги. Еден милион евра, средства од Унијата, се насочени кон 30 рурални и помали општини и кон осумте Центри за развој на планските региони. Целтта е да се поддржат најслабо развиените општини преку подготовка на интегрирани и инклузивни развојни планови и грантови за имплементација на по еден приоритетен проект во секоја општина, рече министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу.

-Капацитетите на локално ниво за обезбедување и управување со средства се сеуште ограничени, особено во малите и руралните општини. Постојат големи јазови во стандардите на живеење и можностите кои се нудат на граѓаните во урбаните и руралните области. Справувањето со овие предизвици е еден од главните приоритети на УНДП”, изјави пoстојаната претставничка на УНДП Луиза Винтон.

-Четириесет насто од средствата од ЕУ за државата, се насочуваат кон општините. Мора да продолжи дијалогот за да ги разбереме сите добро проблемите. Потребно е поголемо вклучување на младите затоа што тие полесно ги прифаќаат предизвиците, а ние сме тука да ви помогнеме, изјави Никола Бертолини, претставник од Делегацијата на Европската Унија

Грантовите ќе бидат имплементирани во општините Ранковце, Липково, Старо Нагоричане, Реарце, Боговиње, Врапчиште, Маврово и Ростуше, Крушево, Демир Хисар, Ресен, Долнени, Лозово, Росоман, Свети Николе, Дебарца, Вевчани, Центар Жупа, Василево, Ново Село, Босилово, Богданци, Конче, Студеничани, Зелениково, Чучер Сандево, Зрновци, Чешиново Облешево, Виница, Пехчево и Берово, како и во осумте Центри за развој на планските региони.

Општините се избрани врз основа на реално поставени критериуми, до 20 000 жители, или пак општина со седиште во село, но и врз основа на подготвеноста на општината да преземе обврски за подготовка на стратешки план, да располага со соодветни административни капацитети и пред се да демонстрира интерес и подготвеност да работи на остварување на поставените цели.


Видете следно

Овчеполската житница станува извор на зелена енергија (видео)

Дел од некогашната овчеполска житница веројатно догодина ова време ќе стане извор на таканаречена „зелена …