Eкономската состојба на деловните субјекти во второто тримесечје од 2019 година е понеповолна во однос на претходното тримесечје


Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во второто тримесечје од 2019 година е за 0.2 процентни поени понизок во однос на претходното тримесечје, а e зголемен за 0.4 процентни поени во однос на истото тримесечје од 2018 година.

Eкономската состојба на деловните субјекти во второто тримесечје од 2019 година е понеповолна во однос на претходното тримесечје, а e поповолна во однос на истото тримесечје од 2018 година. Се очекува да биде понеповолна и во наредните две тримесечја. Количеството на залихите е на еднакво ниво како и во претходното тримесечје.

Финансиската состојба во второто тримесечје од 2019 година е поповолна во однос на претходното од 2019 година.

Оценката за очекуваните порачки за наредниот период е дека ке се намалат, како и за бројот на вработените.

Продажните цени во второто тримесечје од 2019 година се зголемени во однос на претходното, а се очекува нивно зголемување и во наредните 3 месеци.

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти во текот на второто тримесечје од 2019 година имале: недостигот на обучен кадар со 21.0 %, слабата побарувачка од купувачите со 20.2 %, зголемени трошоци за труд со 18.4 % и зголемената конкуренција на пазарот со 16,8 %.

 


Видете следно

Претседателот Пендаровски се обрати на отворањето на форумот на поранешни алумни на Маршал центарот

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска во Охрид се обрати на отворањето на …