ЕЦБ: Бугарија и Хрватска треба да направат повеќе пред да го воведат еврото


Бугарија и Хрватска се уште имаат работа за стабилизирањето на своите економии и подобрувањето на нивните институции, пред да се приклучат кон еврото, изјави членот на бордот на Европската централна банка, Фабио Панета.

Реформите, преземени од двете земји нема да ги поправат сите дисбаланси и загриженот пред кои се исправени, и неопходен е поголем напредок за подобрување на управувањето, нивната правна рамка и целосниот квалитет на институциите, изјави Панета во говор пренесен од британските медиуми.

Двете држави во петокот беа примени во механизмот ERM-2, чекалницата за влез во Еврозоната, и можат да се приклучат кон валутната унија во  2023 година.

Франкфурт, 13 јули 2020 (МИА)


Видете следно

Осум програми за макрофинансиска помош во поддршка на земјите во процес на проширување и земјите од соседството, за С.Македонија 160 милиони евра

Европската Комисија (ЕК), во име на ЕУ, од денеска договори Меморандуми за разбирање (МзР) за …