Европските новински агенции ја суспендираа ТАСС од членство во ЕАНА


Денеска пред медиумите се обрати директорот на FENA, Елмир Хуремовиќ, кој е и член на управниот одбор на EANA.

Тој рече дека ЕАНА е една од водечките асоцијации на новински агенции, не само во Европа, туку и во целиот свет и оти смета дека Сараево е идеално место за одржување на вакви конференции и состаноци.


„Она што мислам дека е важно за Сараево да биде најдоброто место за решавање на оваа тема е поради неодамнешните искуства што ги имале граѓаните, кои се поистоветуваат со граѓаните во Украина. EANA е здружение на агенции кои треба да бидат столбови на известувањето во нивните земји“, рече Хуремовиќ, додавајќи дека конференцијата била многу успешна и дека биле разменети многу добри ставови.

Покрај Хуремовиќ, на конференцијата присуствуваа и директорот на EANA Клеменс Пиг и генералниот секретар Александру Јон Гибои.


Претседателот Пиг ја нагласи важноста на медиумите, како што вели, во „воената состојба и тешките воени конфликти каде што имаме големо присуство на дезинформации, лажни известувања и лажни факти, што е издигнато на можеби највисоко ниво во историјата на известување“.

„Особено од почетокот на пандемијата, сето тоа се зголеми, кога имаме дигитален и технички напредок, а сето тоа предизвика дезинформациите да бидат се поприсутни во општеството“, рече Пиг.


На вонредното собрание на EANA се разговарало за понатамошната судбина на руската новинска агенција ТАСС, како да се справи со проблемот со дезинформациите и како да се постапи во тој случај од самите новински агенции.

„Без разлика дали станува збор за новински агенции во државна или приватна сопственост, сите тие треба да известуваат на ист начин. Она што го заклучивме е дека новинските агенции во Европа треба да ја зголемат видливоста на новинските агенции и треба да работиме на подобро брендирање на Новинските агенции беа препознаени во јавниот свет “, објасни Пиг.

Генералниот секретар на EANA Александру Јон Гибои рече дека новинарската работа мора да се работи максимално професионално, а одлуката ја соопшти и на ТАСС.

„Темата на конференцијата EANA е поврзана со темата на нашето вонредно генерално собрание. Главната функција на EANA е да обезбеди нашите членови да можат да ја вршат својата новинарска работа на највисоко професионално ниво. Кога тоа не може да се обезбеди, EANA мора да донесе тешка одлука. Денеска донесовме една таква одлука, односно решивме да ја суспендираме руската агенција ТАСС. Оваа одлука е тесно поврзана со главната тема на вчерашната конференција наречена факти и фикција“, рече Гибои.

Тој нагласи дека сите новински агенции кои се членки на EANA, вклучително и ТАСС, мора да воведат проверка на фактите во нивните системи, односно проверка на веродостојноста на информациите и дека тоа е најдобриот начин да се спречи ширење на дезинформации.

Тој, исто така, вети дека новинските агенции ќе имаат целосна поддршка од EANA во воспоставувањето систем за проверка на факти.


Видете следно

Силен земјотрес регистриран во близина на Источен Тимор

Земјотрес со интензитет од 6,1 степени според Рихтеровата скала денеска е регистриран во близина на …