Еврозона: Најдолгата рецесија воопшто


На почетокот на оваа година економијата на еврозоната е намалена, признавајќи ја најдолгата рецесија од 1995 година, покажуваат објавените информации денеска од Еуростат.

Кумулативниот БДП на монетарната унија е намален за 0,2 отсто во периодот јануари – март во однос на претходниот квартал.

Резултатот е малку полош од очекуваното, пренесува Франс прес. Аналитичарите прогнозираа пад на БДП од 0,1 отсто во првиот квартал на оваа година, откако во четвртиот квартал од минатата година економијата на еврозоната се намалила за 0,6 отсто.


Видете следно

Министерот Спасовски на средба со словенечкиот колега Поклукар: Соработката на полициите од двете држави на извонредно високо ниво

„Соработката на полициите на Република Северна Македонија и Република Словенија е на извонредно високо ниво, …