ФЕИТ отвори Центар за трансфер на технологии и иновации


Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, денеска, ги отвори вратите на новиот Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ. На свеченото отворање присуствуваа вицепремиерот во Владата на Република Македонија и министер за одбрана, Радмила Шеќеринска, министерот за образование и наука, професор д-р Рената Дескоска, ректорот на УКИМ, професор д-р Никола Јанкуловски и многу други професори, претставници на институции, студенти и вработени лица на ФЕИТ.

Основна цел на ИНОФЕИТ, според деканот на Факулетот, професор д-р Димитар Ташковски е да се надмине јазот меѓу академијата и индустријата.

„Наша идеја е компаниите, професорите и студентите во овој Центар да развиваат нови производи и услуги и да вршат трансфер на знаење од научни и истражувачки резултати во прототип кој индустријата може да ги доработи до ниво на производ со минимален технолошки ризик. На овој начин може да се создадат нови производи и услуги со значителна додадена вредност, кои ќе бидат конкурентни на меѓународниот пазар. Од друга страна, преку соработката со индустријата сакаме да влијаеме и на начинот на изведување на наставата и подготовката на студентите. Сакаме да го донесеме реалниот сектор поблиску до студентите, особено до студентите на магистерски и докторски студии. Наместо на симулации да работат на реални проблеми, кои бараат интердисциплинарност и тимска работа. На овој начин, студентите ќе ги подобрат своите знаења и вештини, што секако ќе ја подобри нивната конкурентност на пазарот на трудот“, рече деканот Ташковски.

Министерката за образование и наука, професор д-р Рената Дескоска, својот говор го почна со две приказни на задржување и враќање на успешни доктори на науки кои дипломирале на ФЕИТ.


Видете следно

Зибери: 20 000 евра грантови за секој млад фармер под 35-годишна возраст

Кандидатот на ДУИ за прв премиер албанец, Насер Зибери на денешната средба со земјоделците и …