Филипче: Со Црвениот крст во континуитет реализираме бројни заеднички активности на полето на заштита на здравјето на населението


Министерот за здравство, Венко Филипче, вчера присуствуваше и се обрати на одбележувањето на 17-ти Март, Ден на формирањето на Црвениот крст и Ден на крводарителството во Република Северна Македонија, во Народниот Театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ во Велес.

„Драго ми е што денеска сум меѓу хумани луѓе, крводарителите чија драгоцена крв спасува животи и го подобрува здравјето на оние граѓани кои имаат потреба од крв“, истакна министерот Филипче.

Министерството за здравство, секоја година изготвува посебна Програма за организирање и унапредување на крводарителството во државата.

„Оваа година, програмата изнесува вкупно 25 милиони денари, и е зголемена за 10 милиони денари во однос на минатата година“, изјави министерот Филипче.

Во рамки на оваа програма, опфатени се активности кои ги реализира Црвениот крст за континуирана здравствено-воспитна и мотивациска работа меѓу населението; непосредна подготовка на крводарителските акции; изготвување информативен материјал; анкетирање и изготвување списоци на потенцијални дарители на крв; учество на волонтери; евиденција на крводарителските акции, како и доделување признанија на крводарителите.

„Со Црвениот крст во континуитет реализираме бројни заеднички активности на полето на заштита на здравјето на населението од високите и ниските температури, со што очекуваме успешна соработка и во иднина“, рече министерот Филипче.

Министерот Филипче додели и признанија на 17 Општински организации на Црвениот Крст, кои во 2018 година го исполнија планот за крводарителство. Оваа организација е значаен партнер на Министерството за здравство во унапредувањето на здравствената заштита за сите граѓани.


Видете следно

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

  Opel вози електрично. Со новата шеста генерација на Corsa, германскиот производител на автомобили првпат …