Франција гласаше за данокот на технолошки гиганти


Францускиот парламент одобри конечна даночна согласност за големите технолошки компании. Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер изјави дека новиот данок на технологијата во земјата е прашање на национален суверенитет.

Гласањето во францускиот Сенат дојде само неколку часа откако американскиот трговски претставник Роберт Лајтизер изјави дека неговата канцеларија ќе го истражува данокот на ист закон, на кој се базира администрацијата на Трамп за трговскиот конфликт со Кина.

Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер ја отфрли истрагата на САД во обраќањето пред француските сенатори пред гласањето. “Франција е суверена држава. Таа зема суверени одлуки за даночните прашања и ќе продолжи да зема суверени одлуки за даночните прашања “, вели тој, додавајќи дека споровите меѓу сојузниците може и треба да се решаваат без примена на закани.

Некои земји од ЕУ во моментов работат на такви мерки против Фејсбук, Гугл, Амазон и други.

Во април Австрија ја зголеми големината на планираните даночни цели за технолошки компании до 5% од 3% од нивните приходи од рекламирање во земјата.


Видете следно

Кварталниот извештај на Тесла може да му донесе уште седум милијарди долари на Маск

Кварталниот извештај на компанијата Тесла, кој ќе биде објавен подоцна денеска, може да му донесе …