Германија: ЕУ ќе биде преоптоварена, ако се приклучи Турција


Владејачкиот конзервативен блок во Германија на канцеларката Ангела Меркел потврди дека е против членството на Турција во Европската унија.

Демохристијанската унија на Меркел и неговата пер партија во Баварија, Христијаносоциалната унија аргументираат во предизборната програма за парламентарните избори во Германија на 22 септември дека Анкара не ги исполнува условите за членство.

Платформата која беше одобрена вчера, повикува за продлабочување на односите и за “блиска стратешка соработка” меѓу Турција и Европската унија. ЕУ ќе биде ‘преоптоварена’, ако Анкара се приклучи, сметаат сепак од двете партии.


Видете следно

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2019 година изнесува 3.6 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) …