Германската Merck купи компанија за 17 милијарди долари


Германската фармацевтска компанија Merck KgaA склучи договор за стекнување на САД Sigma-Aldrich за 17 милијарди долари. Со овој потег германскиот гигант ќе се обиде да ја намали зависноста од фармацевтскиот бизнис и да се фокусира на развојот на специјални хемикалии и лабораториски потрошен материјал, пренесува Financial Times.

Трансакцијата е најголемата во историјата од 1668 година Merck KgaA. Германскиот производител ќе плати 140 долари за секоја акција на Sigma-Aldrich што надминува од 37% пазарната проценка на хартиите од вредност. Трансакцијата, која била одобрена едногласно од бордот на директори со седиште во Сент Луис гигант, ќе биде финализирана во средината на следната година.

Sigma-Aldrich е еден од најголемите производители на хемикалии и биолошки материјали, кои се користат во лабораториите. Продажбата на компанијата за минатата година достигнала 2,7 милијарди долари.

Договорот ќе го подобри претставувањето на Merck на американскиот пазар, бидејќи Sigma-Aldrich има најсилни позиции токму во САД.

 


Видете следно

Се огласија од МПЦ: Еве што изјавија за христијанскиот празник – Велигден во врска коронавирусот

Светиот Архијерејски Синод (САС), согласно чл. 24, т. 46 од Уставот на Македонската Православна Црква …