GS : Доларот ќе поевтине во однос на еврото и фунтата


Доларот ќе ги разочара инвеститорите кои чекале силно поскапување на американската валута во однос на другите големи валути, коментираат експерти од Goldman Sachs Group Inc. Причината – ограничувањето на стимулите од страна на ФЕД не ги подобрува каматните предности на американската валута.

Зелените пари најверојатно ќе поевтинат во однос на еврото и фунтата во следните шест месеци, откако инвестициските текови кон еврозоната и Велика Британија остануваат силни, според Томас Стоплер.

Просечните очекувања на аналитичарите во Bloomberg се за поскапување на долари со барем 4% во однос на еврото и јенот до крајот на јуни, како и благодарност за 1,3 % во однос на фунтата.

” Нашите очекувања за доларите се доста избалансиран, но сепак се значително надвор консензус очекувања на пазарот”, коментира Стоплер.

“Во оваа фаза инвеститорите се исклучително разочарани од презентацијата на доларот, со оглед на нивните очекувања”, додава стратегот , цитиран од Bloomberg.

Капиталните приливи во еврозоната и Велика Британија ќе ја надоместат секоја разлика во монетарната политика и ќе иницираат поскапување на еврото и фунтата, смета Стоплер. Повеќе значително поскапување на доларот во однос на јенот нема да се случи додека ФЕД не се движи кон фазата на зголемување на каматите. Од Goldman очекуваат доларот да поскапе во однос на австралискиот и канадскиот долар.


Видете следно

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2019 година изнесува 3.6 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) …