Гугл планира инвестиција од 3 милијарди американски долари во Европа


Гугл планира да инвестира 3 милијарди долари за да ги прошири своите центри за податоци во Европа во текот на следните две години.

Извршниот директор на Сундар Пичаи рече дека вкупната инвестиција во Интернет-инфраструктурата во Европа од 2007 година изнесува 15 милијарди евра. На состанокот со финскиот премиер Анти-Рајна во Хелсинки, тој истакна дека инвестицијата ќе обезбеди работни места за 13.000 луѓе во ЕУ секоја година.

Гугл „презема уште еден голем чекор кон најмоќното снабдување со обновлива енергија во историјата“ – договори кои вклучуваат 18 нови договори за енергија, од кои 10 во Европа, истакна сопственикот на компанијата.


Видете следно

ФИТР: 158 предлог дигитални решенија на јавниот повик Креатон за справување со последиците од КОВИД – 19 одат во фаза на финална селекција

  Вкупно 158 од 546 пристигнати иницијативи одат во фаза на финална селекција на јавниот повик КРЕАТОН наменет за креирање на …