И Турција воведе „одмазднички“ царини за стоки од САД


Турција стана уште земја која воведе царини за стоки од САД, откако претседателот Трамп пред тоа воведе повисоки тарифи врз челикот и алуминиумот.

Министерството за економија на Анкара објави во четвртокот дека дале налог за царинење на американски стоки во вредност од 267 милиони долари, како јаглен, хартија, ореви, тутун, ориз, виски и автомобили.

Овој потег доаѓа откако разговорите со САД не постигнаа значителен напредок, според министерството.

“Турција е посветена на активни, стабилни и реципрочни трговски односи со САД, но правдата не може да биде еднострана”, рече во изјавата министерот за економија Нихат Зејбекчи. “Не можеме и нема да дозволиме Турција да биде погрешно обвинета за американските економски предизвици”.

САД воведоа 25% тарифи за увоз на челик и 10% тарифи за увоз на алуминиум во март.

Европската унија, Канада и Мексико, исто така, објавија одмазднички обвиненија против САД.

Турција е осмиот по големина извозник на челик во светот, според извештајот, изготвен во март од Министерството за трговија. САД беа најголемиот турски пазар на челик во 2017 година.


Видете следно

Дали навистина нè чека ценовна инфлација?

Економијата е поразлична од природните науки.  Во областа на човековото дејствување нема квантитативни зависности или …