Индексот на цените во земјоделството во јуни 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.0%, а кај аутпутот бележи зголемување од 4.6%


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јуни 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.0%, а кај аутпутот бележи зголемување од 4.6%.

Во јуни 2018 година, во споредба со јуни 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 108.5, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 101.2.

Во делот аутпут, во јуни 2018 година, во споредба со јуни 2017 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 104.1, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 105.7.


Видете следно

Претседателот Пендаровски се обрати на отворањето на форумот на поранешни алумни на Маршал центарот

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска во Охрид се обрати на отворањето на …