Инфлацијата во Европа продолжува да се намалува во мај


Инфлацијата во еврозоната во мај е 0,5%. За споредба во април била 0.7%. Во ЕУ инфлацијата била 0.6% во мај, а во април забележа ниво од 0,8%. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Евростат.

Дефлација во текот на месецот се пресмета во Грција (-2.1%), Бугарија (-1.8%), Португалија (-0.3%) и Кипар (-0.1%).

Највисокото ниво на инфлација е забележано во Австрија (1,5%), Луксембург (1.4%), и Романија (1,3%).Видете следно

Пендаровски: Јас сум длабоко уверен дека само ако работиме заедно – ќе успееме!

Обраќање до јавноста на претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски Почитувани граѓани, Ви се обраќам …