Инфлацијата во Германија достигна 2 проценти


 Инфлацијата во Германија достигнала 2% на годишно ниво во август, покажува конечната проценка на Сојузниот завод за статистика во Визбаден.

На месечна основа инфлацијата е 0,1%. Индикаторите се совпаѓаат со прогнозите на аналитичарите.

Инфлацијата во Германија, пресметана според стандардите на ЕУ / хармонизиран индекс на потрошувачки цени /, во август изнесува 1,9% на годишна основа, а на месечна останува иста. Овие податоци, исто така, се совпаѓаат со експертските проценки.

Видете следно

Анѓушев на средба со стопанствениците од штипскиот регион – ЕУ и НАТО се единствената опција за развој на економијата и раст на стандардот

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев учествуваше на трибина „Перспективите …