Инфлацијата во САД достигна ново највисоко ниво од 8,6 отсто


Годишниот раст на потрошувачките цени во САД достигна 8,6 отсто во мај, што е нов четириесетгодишен максимум, покажуваат официјалните податоци објавени денеска.

Цените забележаа најголем месечен раст од декември 1981 година.


Годишниот раст на цените во мај е поголем од април кога изнесуваше 8,3 отсто, соопшти Министерството за труд.

На месечна основа, цените се зголемија за еден отсто во текот на април, а растот беше 0,3 отсто во текот на март. Најголем дел од ова поскапување се припишува на многу повисоката цена на горивото.


Цените на енергијата се зголемија за 34,6 отсто на годишно ниво, што е најголем пораст од септември 2005 година. Цената на храната со пораст од 10,1 отсто на годишно ниво е највисока од март 1981 година.

Високата инфлација во САД врши голем притисок врз семејствата кои треба да платат многу повеќе за храна, бензин и кирија и ја намалува нивната способност да плаќаат за други услуги и стоки, како што се фризерите и електрониката. јт/


Вашингтон, 10 јуни 2022 (МИА)


Видете следно

СДСМ: Македонската економија привлекува сериозни странски инвестиции

Со СДСМ и во време на криза македонската економија останува атрактивна за сериозни, големи странски …