Инвеститорот кој заработи 76 милијарди долари во 2020 годинаАмериканскиот бизнисмен и инвеститор Ден Гилберт во еден поглед е значително пред останатите. За време на короната, неговото богатство се зголеми за импресивни 1172%.


Со други зборови, во мај минатата година тој управуваше со средства од 6,5 милијарди долари, а денес се работи за 82,7 милијарди долари, заработени за 12 месеци, Гилберт додаде повеќе од 76 милијарди долари на неговата нето вредност.

Сепак, Дан Гилберт останува значително помалку познат надвор од Соединетите држави од Илон Маск. Па што е тоа?

Бизнисменот е човекот кој стои зад најголемата компанија за хипотекарни заеми на денешницата во Соединетите држави – Квискен заем. Бизнисот влегува во холдингот Роскет Сомарание, кој во 2019 година оствари приходи од 5,1 милијарди долари, и само за првата половина на 2020 година во последните 124 години.

Дан Гилберт е роден во 1962 година во Детроит. По завршувањето на колеџ, тој оти директно на Државниот универзитет во Вејн. Во исто време, тој започна да работи како член на семејство во семејна компанија со активности во областа на секторот за недвижнини .

Во 1985 година, кога имал само 22 години, виде можност во тековните заеми за хипотека. Така, тој основа мала компанија, а за неколку години, компанијата станува лидер во својот сегмент, а во 1999 година Гилберт одлучи да ја продаде за 532 милиони долари на „Интуит“.

До денес, Дан Гилберт поседува 79% од акциите во компанијата со седиште во Детроит. Покрај него, бизнисменот инвестира во хотели и казино во истиот град.


Видете следно

АД ЕСМ понуди пониска цена за електрична енергија од лани

Државната енергетска компанија АД ЕСМ понуди најниска цена од 36,1 евро за мегават час на …