Ирска ги укина оковите на меѓународниот спасувачки заем


Ирска вчера официјално стана првата држава од зоната на еврото, која веќе нема да има потреба од финансиска помош на партнерите.

Така Република Ирска со нејзините 4,6 милиони жители си ја повратило економската независност, откако во 2010 година да се впушти во меѓународен план за финансиска помош од 85 милијарди евра поради прскање на меурот на Realtor кој полета од банкарскиот сектор.

Земјата, која ги доби последните рати помош од еврозоната и Меѓународниот монетарен фонд оваа недела, е пример за трите други европски држави, кои добиле финансиска помош – Кипар, Грција и Португалија.

Ова е важен момент за Ирска и за нашиот народ, изјави ирскиот премиер Енда Кени. Довербата во нас на меѓународната сцена е вратена, истакнувајќи го задоволството дека земјата се ослободила од “оковите”, наметнати од Тројката кредитори – Европската комисија, Европската централна банка и ММФ.

ММФ ја повика владата на Ирска да почитува строга финансиска дисциплина, по излегувањето на земјата од програмата за меѓународна финансиска помош.

Европската комисија најави дека внимателно ќе ги следи Ирска, додека земјата врати 75% од помошта.


Видете следно

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки, …