Јапонија – земјата на зголемените пазари


Јапонија веќе не е земја на “изгрејсонцето”, а на “зголемените пазари”. Од почетокот на годината индексот Nikkei 225 се зголемил за 36.4%.

И додека во долари порастот е значително помалку и изнесува околу 19%, индексот сеуште е меѓу растечките во светот.

Почетокот на годината за јапонските акции е најдобрата во историјата од 1970 година.

За споредба, вториот најсилен почеток на годината за индексот беше во 1987 година, кога порастот на истиот период беше само 26.6%. Тогаш индексот се намалил за 10,9% во останатиот период од годината.

Разгледувајќи ги деветте претходни најдобри репрезентации на индексот на почетокот на годината, тој завршил со просечен пораст од 8% во остатокот на годината, како се забележало зголемување во пет од деветте пати.Видете следно

Агенцијата за храна и ветеринарство го осудува обидот на Цветан Трипуновски за изјавата и презентирањето на невистини

Агенцијата за храна и ветеринарство најостро го осудува обидот на Цветан Трипуновски, член на Извршниот …