JP Morgan плаќа рекордна сума на државните власти да престанат со истрагите


Американската банка JP Morgan Chase ќе треба да се раздели со 13 милијарди долари. Рекордна сума ќе биде исплатена на владата на САД во согласност со претходна спогодба на сводот со американското Министерство за правда, пишува “Вол стрит џурнал”.

Во замена властите ќе престанат со бројните истраги за активностите на банката. Според податоците на весникот овие истраги кои се водат како на федерално, така и на државно ниво влијаат на продажба на хипотека од вредност од страна на банката малку пред да пламне светската финансиска криза.

“Вол стрит џурнал” забележува дека досега ниту една компанија не плаќала толку голема сума на американската влада во согласност со постигнатото вонсудско решение.

JP Morgan Chase располага со средства од околу 2,3 трилиони долари и спроведува операции во над 60 земји.


Видете следно

Министерот Спасовски на средба со словенечкиот колега Поклукар: Соработката на полициите од двете држави на извонредно високо ниво

„Соработката на полициите на Република Северна Македонија и Република Словенија е на извонредно високо ниво, …