„Јунајтед Ерлајнс“ отпушти 232 вработени кои не сакале да се вакцинираат


Американската авиокомпанија „Јунајтед Ерлајнс” вчера соопшти дека ги откажува договорите со 232 вработени, кои одлучиле да не се вакцинираат против Ковид-19.

„Јунајтед Ерлајнс” е првата авиокомпанија што воведе обврска за вакцинација за вработените.


Првиот човек на компанијата, Стив Кирби, јави дека 232 од 67.000 вработени одбиле да се вакцинираат.

„Јунајтед Ерлајнс” во моментов е единствениот голем американски авиопревозник што прибегна кон процесот на отпуштање на вработените кои одбиле да ја примат вакцината против Ковид-19.


„Делта Ерлајнс” воведе месечна обврска од 200 американски долари за невакцинираните вработени, додека „Американ Ерлајнс” и „Саутвест Ерлајнс” преземаат различни мерки за мотивирање на вработените да се вакцинираат. До вчера во „Делта Ерлајнс” беа вакцинирани 90 проценти од вработените. сд/

Њујорк, 14 октомври 2021 (МИА)


Видете следно

11-то издание на TOP 100™ во организација на Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија

06.12.2021, Скопје – Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија и оваа година го организира веќе добро …