Како се промени светската економија во изминатите 25 години


Светската економија продолжува да расте, а Кина е лидер по раст. Бруто домашниот производ на најголемата светска економија САД во 1989 година бил 5,6 трилиони долари., додека во 2012 година бил 16,2 трилиони долари.

Втората најголема економија во светот е онаа на Кина, чија големина во 2012 година бил 8,2 трилиони долари. За споредба во 1989 година БДП-to на Кина бил 343 милијарди долари.

Првите три се оформуваат од Јапонија со БДП од 6 трилиони долари во 2012 година и бил 3,1 трилиони долари, 25 години порано.

За овој период влијанието на Кина врз светската трговија е значително зголемено. Уделот на Кина од светскиот увоз се зголемил од 1,8% во 1989 година до 10,4% во 2013 година. Тоа е и единствената држава меѓу големите сили, која го зголеми уделот.

За споредба САД забележа 15,4% кон светскиот увоз во 1989 година и сега уделот е намален до 12,4%.

Намаленост има уште кај Германија (од 9.1% до 6.3%), Јапонија (од 6,5% на 4,4%), Франција (од 6,2% на 3,6%), Велика Британија (од 6.2% на 3.5%), Италија (од 4,8% на 2.5%) и Русија (од 3,6% на 1,8%).

Ситуацијата е слична и кај извозот. Уделот на Кина се зголеми од 1.7% до 10.4%, додека останатите основни извозници губат позиции.

Падот кај САД е од 11,7% до 8,4%, додека уделот на Германија од светскиот извоз е намален од 11,7% до 7.7%. Намалување има уште при Јапонија (од 8.8% до 3.8%), Франција (од 5,8% на 3,1%), Велика Британија (од 4.9% на 2.9%), Италија (од 4,5% на 2,8%), Канада (од 3.9% на 2.4%) и Русија (од 3,5% на 2,8%).

Со растот на светската економија се зголемува и бројот на милијардери во светот. Во 1989 година во светот имало околу 250 милијардери, велат од профит. Денес нивниот број е над 1600. Во исто време нивната општа состојба е зголемена од околу 500 милијарди долари пред 25 години до над 6 трилиони долари во моментов.

САД продолжува да води по бројот на милијардери. Во 1989 година американските милијардери се сочинувале 28% од сите во светот, а во моментов уделот на САД е 30%. Вториот најголем удел во моментов е Кина со 9%, а на третото место е Русија со 7%.

Просечните цени на недвижностите во светот, исто така поскапеле во изминатиот четврт век. Растот во Хонг Конг е над 200%, а потоа се Сингапур (+170%), Франција (75%), Канада (60%). Цените на недвижностите во Јапонија пак се поевтинети за околу 40%.

 


Видете следно

Постапки против 20 лица во Битола заради прекршување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Битола денеска до Основниот суд Битола поднесе предлози за определување казнени налози …