Каракачанов: И покрај теророт во РСМ што беше наметнат по 44-та година во Титова Југославија, сè уште има многу луѓе кои се нарекуваат Бугари


Вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов на темата парламентарни избори во програмата „Панорама“ на БНТ вчера ја коментираше и темата Република Северна Македонија. Според него, ова е стратешка тема.

„Бидејќи, како што велеше претседателот Петар Стојанов, ова е најромантичното, но и најтрагичното – би додал, дел од нашата историја. Не можеме да се согласиме со она што се случува во Република Северна Македонија и никакви избори не се причината “, додаде Каракачанов.

Според него, договорите се потпишуваат за да бидат исполнети. За жал, во Република Северна Македонија мислеа дека потпишуваат договор, но можеби нема да го исполнат.

„Таму и до денес, и покрај сите перипетии на времето, и покрај теророт што беше наметнат по 44-та година во Титова Југославија, сè уште има многу луѓе кои се нарекуваат Бугари. Имаме морал и историска посветеност кон овие луѓе. “, прокоментира Каракачанов.

Тој појасни дека оваа влада на Заев најмногу бара компромис. „Но, кога правиш компромис со политичарите во Република Северна Македонија, тие тоа го доживуваат не како гест на благородништво, туку како слабост и незаинтересираност.

„Не сакаме да се откажат од својот идентитет. Сакаме нешто многу едноставно: да бидат толку добри во создавањето на нивниот идентитет од кога се појавија условите“, рече тој.

Тој беше категоричен дека не ја затвориле вратата, но Северна Македонија треба да ги прилагодат своите политики, да размислат што прават. Дебатите и преговорите меѓу двете страни разговорите продолжуваат.


Видете следно

Не е на нас политичарите да пресудуваме или да кажуваме за кој било случај и судска одлука дали е некој виновен или невин, вели Маричиќ

Говорот на омраза е кривично дело и ние секогаш како Влада сме застапувале спуштање на …