Кипар ќе привлекува туристи преку својата традиционална кујна


Проектот е дел од стратегијата за излегување на земјата од економската криза и вреден 700 000 евра, кој се спроведува со европски програми.

Партнерите во него се општините, туристичките организации, компаниите за промовирање на економијата, земјоделските задруги. Целта е да го претворат градот Пафос и областа околу него во атрактивна гастрономска дестинација.


Програмата ќе трае 2 години, и во тоа време ќе бидат стимулирани и поддржани активностите за развој на локалната кујна.
Од февруари до април ќе се одржи специјален истражувачки дел, за старите рецепти за традиционални јадења од регионот.

Самиот Пафос веќе е воспоставен за ” Европска престолнина на културата 2017 “.

Програмата за новата кулинарска дестинација е дел од целокупната страгегија за развој на регионот и на туризмот на островот. Туристичкиот сектор е единствениот во моментов, кој има потенцијал да побегне од кипарската економија од длабоката криза.

Проширувањето и збогатувањето на понудата од земјата со ваков туристички производ е со цел привлекување на повеќе гости во Кипар.


Видете следно

МТСП: Законот за стечајци стапи на сила, стечајците што ги исполнуваат условите во рок од 30 дена да се пријават во Агенцијата за вработување

Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на …