Фото илустрација: STR / EPA

Кои сектори во Кина се најпогодени од коронавирусот?


Континуираното влијание на коронавирусот во Кина ја доведе земјата до економска стагнација. Додека компаниите се обидуваат постепено да ги обновуваат работните места, луѓето престанаа да патуваат, го ограничуваа купувањето и јадат надвор, јавува CNBC. Според извештајот на S&P Global, коронавирусот ќе предизвика краткорочно влијание врз потрошувачката, што е сè поважен дел од растот во земјата и ќе влијае на другите сектори.

Според анализите на S&P Global и Морган Стенли, постојат некои области што ќе бидат значително засегнати од коронавирусот.

Ресторани

Кинескиот ресторански сектор ќе забележи „значителен“ пад на продажбата во првиот квартал. S&P Global предвидува пад на приходите од продажба од 45% до 55% споредено со истиот период минатата година.

Туризам

Приходите од туризам ќе бидат погодени „сериозно“ со тоа што ќе влијаат врз вкупните годишни резултати, дури и ако епидемијата е под контрола до март. Повеќето туристички дестинации, хотели, одморалишта и паркови се привремено затворени.

Недвижен имот

Во споредба со епидемијата на САРС во 2002-2003 година, новиот коронавирус ќе има „посериозно влијание“ врз секторот на недвижнини, соопшти С & П Глобал. Растот на продажбата во некои градови најверојатно нема да закрепне оваа година, се вели во извештајот. „Ова се должи на застојот на побарувачката за домување од работниците мигранти кои традиционално се враќаат во родниот град за време на пролетниот фестивал и обично го користат периодот за откуп на имотот“, се вели во извештајот.

Забава

Кинотеките веќе претрпеа финансиски удар. Вирусната епидемија се случи за време на една од најдобрите сезони за кино. Исто така и повеќето театри се затворени.

Трговија

Дури и ако луѓето купуваат повеќе преку Интернет од шопинг, компаниите за е-трговија исто така можат да претрпат привремени загуби. Морган Стенли рече дека има логистички пречки што ги отежнуваат испораките и штрајкуваат со електронската трговија. Мерките за ограничување на вирусот може да блокираат некои патишта.


Видете следно

ОЕЦД бара нов економски концепт за постпандемискиот период

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ги повика владите да осмислат нов концепт за …