Кои стоки и услуги се клучни за извозот на европските земји ?


Коронавирусот сериозно влијаеше на светската трговија и предизвика сериозни нарушувања во синџирите на снабдување за клучните суровини и компоненти. Наспроти позадината на новото затворање во Европа, трговијата се соочува со нов период на несигурност.

Во овие услови, платформата HowMuch ги испитува стоките и производите кои се клучни за извозот на земјите ширум светот. Тие ги разгледуваат овие категории, кои имаат најголем удел на извоз во одделни земји во споредба со податоците за 2018 година.

На кратко, нафтата е единствената извозна стока што е подеднакво важна за различните делови на светот. Неговиот извоз води кон Северна Америка, како и на Блискиот исток, Африка и Русија.

Особено во случајот на Европа, автомобилскиот сектор е од најголемо значење, како и тешката индустрија и, особено, преработката на разни суровини, најчесто нафтата.

Еве како точно изгледа мапата на Стариот континент во однос на извозот:

Земјите за кои извозот на автомобили и авиони е на прво место се обоени во сино. Во срцето на Европа, извозот на автомобили е на прво место. Лидер тука е Германија, продавајќи автомобили во вкупна вредност од околу 155,7 милијарди долари годишно во остатокот од светот.

Индустријата е исто така од огромно значење за земјите како Полска, Чешка, Словачка и Унгарија, како и за соседните Романија, Шпанија и Португалија. Моќниот мотор на автомобилската индустрија е исто така причина што извозот на гуми е најголем во неколку земји. Ова важи за Србија и Молдавија.

Другиот лидер во Европа е нафтата и рафинираните производи. Во оваа категорија спаѓаат Русија, Белорусија, Норвешка, Финска, Холандија, како и Бугарија, Литванија, Грција и Хрватска.

За три европски земји извозот на лекови е од најголемо значење. Тоа се Италија, Ирска и Данска. Црна Гора и Исланд најмногу се потпираат на алуминиумот.

Постојат некои исклучоци, се разбира. На пример, Швајцарија е земја во која извозот на злато е на прво место. За Босна, ова важи за електрична енергија, а за Летонија – за дрво. Албанија, од друга страна, заработува најмногу од извозот на чевли.


Видете следно

Директорката на ММФ ги повика владите во светот да трошат што е можно повеќе

Креаторите на политики ширум светот треба желно да прифаќаат зголемување на трошоците за да помогнат …