Колку злато ни преостанува?


Минатиот месец, цената на златото достигна рекордно високо ниво, над 2.000 американски долари за унца. Но, иако цената ја водеа трговците, тоа сепак нè тера да се запрашаме колку резерви на благороден метал на земјата и дали некогаш ќе снема, пишува Би-Би-Си.

Златото се бара како инвестиција, тој е симбол на социјалниот статус и е клучна компонента во голем број електронски производи. Но, тоа е исто така ресурс што може да се исцрпи.

Некои веруваат дека веќе сме ја достигнале оваа точка. Во 2019 година, вкупниот принос достигна 3.531 тон, 1% помалку отколку во 2018 година, според Светскиот совет за злато. Ова е прв годишен пад од 2008 година.

Рударските компании го пресметуваат преостанатото злато на два начина. Од една страна, има резерви, кои претставуваат злато што може да се ископа заради профит. Од друга страна, има депозити што ќе донесат загуба во моментот, но по повисока цена на металот ќе има економска смисла.

Волуменот на првиот може да се пресмета попрецизно, но задачата сè уште не е лесна. Сепак, во моментов се проценува дека има околу 50.000 тони кои можат лесно и профитабилно да се соберат. Досега се смета дека се ископани околу 190 илјади тони злато.

Во последниве години станува сè потешко да се најдат нови рудници за злато, особено оние со големи наоѓалишта. Сè уште има неколку региони од кои не е земен примерок.

Земјата не е единствениот извор – познато е дека има злато на Месечината. Но, трошоците за вадење и транспорт на земјиште се толку високи што „никогаш нема да има економска смисла“, вели експертот Шинаид О Саливан отколку што ќе заработат од продажбата.


Видете следно

Организирање на отстранување на отпадот е клучно за земјата

Во Македонија годишно се создаваат над 800.000 тони мешан отпад од кој на комунален отпад …