Коронавирусот се пренесува преку воздух и може да ги зарази луѓето кога ќе го вдишат


Стотици научници тврдат дека постојат докази дека коронавирусот во помали честички во воздухот може да биде заразен и ја повикаа СЗО да ги промени своите препораки, објави Њујорк Тајмс.

СЗО наведува дека коронавирусот првенствено се шири од човек на личност со капки од носот и устата на заразено лице при кивање, кашлање или зборување.

Во отворено писмо до СЗО, кое потписниците планираат да го објават во научното списание следната недела, 239 научници од 32 земји наведуваат докази кои покажуваат дека помалите честички можат да бидат заразни, пишува Њујорк Тајмс.

Без разлика дали коронавирусот се пренесува преку поголеми честички по кивање или од помали честички кои настануваат со дишење, коронавирусот се пренесува преку воздух и може да ги зарази луѓето кога ќе го вдишат, велат научниците.

Сепак, СЗО наведува дека доказите за пренесување преку воздух не се убедливи.

– Особено во последниве месеци, неколку пати истакнавме дека сметаме оти воздушната трансмисија е можна, но за тоа не постојат цврсти, па дури и јасни докази, рече Бенедета Алегранци, директор на програмата на СЗО за превенција и контрола на инфекции.

Женева, 6 јули 2020 (МИА)


Видете следно

Повлечен авансот за кинеските вакцини, но договорот не е откажан

Министерството за здравство го повлекло авансот што беше уплатен за набавка на вакцини од кинескиот …